Kurkiseuranta: Lintuinfluenssa tappaa kurkia Unkarissa
Kurkien reittivalinnat ovat alkaneet selkiytyä, kun linnut ovat jatkaneet eteenpäin Unkarin Hortobágysta. Kansallispuiston ruohikkomaat ja pengerretyt altaat tunnetaan kurkimuuton keskeisenä solmukohtana.
Harmaa ja Kulta suuntasivat kumpikin Alppien eteläpuolelta länteen. Harmaa pysähtyi ensin lyhyesti Länsi-Unkarin Balaton-järvellä, kunnes lähti Unkarista 10.11. Muutto eteni Slovenian ja Italian halki kiireettä, ja kolme päivää myöhemmin kurki saavutti Camarguen luonnonpuiston Ranskassa, Rhône-joen suistolla.
Harmaa kiersi Alpit tarkoin Välimeren rantaa pitkin, mutta kun se pari päivää levättyään suuntasi kohti Espanjaa, sen reitti kulki suoraan Pyreneiden yli, hetken jopa niitä pitkin.
Tutuista tavoista poiketen Harmaa ei pysähtynyt Espanjassa kurkien suosimalla Gallocanta-järvellä vaan jatkoi lounaaseen ja levähti vasta lähekkäisillä Entrepeñasin ja Buendían rotkojärvillä.
Keskiviikkona Harmaa jatkoi yhä pidemmälle lounaaseen ja pysähtyi Moheda Altan suojelualueella Extremadurassa. Suojeltu vanha laidunmaa ympäröivine peltoineen kerää paljon talvehtivia kurkia. Alueella järjestetään suurten lintuparvien kunniaksi joka syksy kurkifestivaali ”festival de las grullas”.
Nuoren Kultan reitti kulki hyvin lähellä Harmaan paikannuksia, mutta joitain päiviä jäljessä. Se pysähtyi 8. marraskuuta Kroatian Jelas Poljen suojelualueella ja pian Zagrebin seudulla, missä se vietti melkein viikon.
Marraskuun puolivälissä Kulta nousi siivilleen ja lensi kahdessa päivässä suoraan Camarguen luonnonpuistoon.
Biologi Petri Suorsa kertoo, että jokisuistolla talvehti viime vuonna Virossa rengastettuja satelliittikurkia.
”Saas nähdä, jääkö Kulta sinne vai jatkaako Espanjaan.”
Lintuinfluenssaepidemia puhkesi Unkarissa
Haiskun ensimmäinen syysmuutto on edennyt hyvin verkkaiseen tahtiin. Viimeisen parinkymmenen päivän aikana se on madellut vain noin 300 kilometriä etelä-kaakkoon Puolassa.
Nuo kilometrit ovat kuitenkin antaneet lisätietoa Haiskun emojen aikeista. Suorsan mukaan näyttää todennäköiseltä, että kurkiperhe on suuntaamassa Unkariin, eikä ainakaan enää koukkaa läntiselle reitille.
Unkarissa kurkia odottaa lokakuun lopulla puhjennut lintuinfluenssaepidemia. Virolaisen kurkitutkija Ivar Ojasteen välittämien tietojen mukaan jo satoja kurkia on löydetty kuolleena.
Suorsa kertoo, että yksi Pudasjärvellä rengastettu Ojasteen tutkimukseen kuuluva satelliittikurki on kuolleiden joukossa.
”Kurki löytyi torstaina, ja se näyttäisi menehtyneen tautiin.”
Biologin mukaan Hortobágyn läpi kulkee tänä syksynä ainakin 100 000 kurkea, ja lintuinfluenssalla on hyvät mahdollisuudet levitä. Vastikään sairastuneet linnut voivat myös viedä taudin mukanaan eteenpäin muuttoreiteillä.
Paikannusongelmia Tunisiassa
Esterin syysmuutto eteni selvästi rivakampaa tahtia kuin muiden kurkien. Se lensi kahdessa päivässä Serbiasta Tunisian rannikolle ja laskeutui Djerba-saaren eteläpuolelle 10. marraskuuta. Matkaa etapille kertyi yhteensä 1700 kilometriä.
Nyt kurjen paikannin on ollut kaksi viikkoa hiljaa.
”Todennäköisintä on, että se on verkon katvealueella Tunisiassa, Libyassa tai Algeriassa – tässä järjestyksessä.”
Suorsa kertoo, että yhteysongelmia on ollut tänä syksynä paljon. Toistaiseksi pisin katkos oli Unkarissa, jossa erään satelliittikurjen paikannin hiljeni kymmeneksi päiväksi.
”Kultakaan ei saanut kuuteen vuorokauteen mitään läpi.”
Ikävämpiä mahdollisuuksia ovat, että kurjen paikannin on hajonnut tai pudonnut johonkin, mistä signaali ei tule läpi. Aina on myös mahdollista, että Esteri on tapettu tai kuollut jostain muusta syystä.
Luultavampaa kuitenkin on, että lintu on katveessa. Suorsa mainitsee virolaisen Ahja-kurjen, jonka paikannin hiljeni Etiopiassa koko talveksi 2022–2023. Tuolloin paikantimen muisti ehti täyttyä, ja tärkeitä tietoja talven ja alkukevään ajalta menetettiin. Sama riski on myös Esterillä.