Maassamme elää neljä pajulintua jokaista suomalaista kohti, poikasaikaan toki enemmänkin. Pajulintu on Suomen runsaslukuisin pesimälintu noin kymmenellä miljoonalla parillaan Suomenlahden ulkosaarilta Enontekiön ja Utsjoen tunturipajukoihin. Pajulinnulle kelpaavat kaikenlaiset puita ja pensaita kasvavat paikat, kunhan niiltä löytyy yksikin lehtipuu hyönteisten, toukkien ja muiden lehvistössä elävien ravintoötököiden noukkimiseen.

Ensimmäiset pajulinnut palaavat trooppisesta Afrikasta eteläisimpään Suomeen vapun aikoihin ja alkavat oitis kuuluttaa elinpiirinsä valtauksesta mollisointuisella, loppua kohti laskevalla laulullaan. Pajulinnun haikeaa viheltelyä kuulee kaiken päivää touko-kesäkuussa. Uunimaisen pesänsä, jonka perusteella pajulintua on uunilinnuksikin kutsuttu, pariskunta piilottaa aluskasvuston suojiin. Poikasaikaan heinäkuussa painokas varoitusääni ”hyy-it” kaikuu joka puolella. Loppukesällä pajulinnut liittyvät metsänreunoissa hyöriviin kerttujen, tiaisten ja muiden pikkulintujen ruokailuparviin. Aurinkoisina aamuina nuoret koiraat tapailevat hapuilevia laulunsäkeitä kuin harjoitellen ensi kevättä varten.

Pajulintu
Phylloscopus trochilus
Lövsångare
Willow Warbler
Salu-lehelind

kevätlinnun ääniluonnonäänipajulintu

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!