Kymmenen luonnonystävää antoi Suomen Luonnolle parhaat retkivinkkinsä. Jotkut paikoista ovat parempia kuin toiset ja osa vain puolikkaan vinkin arvoisia.

Suomen Luonnon numerosta 5/2016 tai sähköisestä näköisversiosta löydät kaikki 70 kokonaista ja kymmenen puolikasta retkivinkkiä. Puolikkaat tarjoilemme myös tässä jutussa.

Kohdekuvausten yhteydessä mainitut koordinaatit johtavat yleensä viimeisen autotien päähän. Muun muassa saarten tapauksessa ne on kuitenkin merkitty saaren keskelle. Koordinaatit noudattavat useimpien navigaattoreiden tukemaa ETRS89-muotoa (~WGS84).

HAAPASAARI, KOTKA
N 60°17’ 20.863’’  E 27° 11’ 32.325’’
Antti Below, suojelubiologi, Metsähallitus: ”Haapasaari ei ole mikään lintupaikka, mutta maisemallisesti se on hieno ja retkeilijälle mielenkiintoinen. Mökkikylä, jossa ei ole tiestöä vaan polkuverkosto. Majoittua voi ja kioski löytyy.”

LUOLAT, TURUN LUOLAVUORI
N 60°25′ 52.392”  E 22° 16′ 50.691”
Mia Rönkä, biologi, toimittaja, kirjailija: ”Jos tulee huono keli, mene luolaan! Esimerkiksi Turussa Luolavuoren luola on paikka, josta lapset pitävät. Taskulamppu mukaan.”

TUOMALANSUON SAAREKE, TUUSULA
N 60°25’ 29.421’’  E 25° 5’ 2.975’’
Petri Ahlroth, Luontoympäristökeskuksen johtaja, Syke: ”Tuomalansuo ojitettiin, ja se meni 1970-luvun puolivälin jälkeen pilalle. Suon keskellä ollut saareke lehmuksineen on kuitenkin yhä kiinnostava paikka.”

Kuva: Hannu Siitonen / Haarikon metsää Savonlinnan kaakkoiskulmalla.

RAKOVUOREN LUOLASTOT, SAVONLINNA
N 61°33’ 15.688’’  E 29° 10’ 12.115’’
Hannu Siitonen, luontokuvaaja: ”UPM ja Stora Enso omistavat Rakovuoren ja Haarikon ympäristöstä järviä, joiden rannat on kaavoitettu. Toistaiseksi täysin rakentamaton salolampien ja järvien kokonaisuus, jonne sopisi vaikka kansallispuisto.”

PISANMÄKI, JUANKOSKI
N 63°12’ 20.228’’  E 28° 20’ 22.286’’
Markku Tano, luontokuvaaja: ”Valokuvaaja I. K. Inha kuvasi Pisanmäellä aikoinaan aivan hulluna. Sinne oli sattunut silloin hieno valo, kun koivu puhkesi lehteen. Muuta erikoista paikassa ei juuri olekaan.”

VOROROTTI, JÄMSÄ
N 61°47’ 28.271’’  E 25° 0’ 23.763’’
Markus Sirkka, retkitoimittaja: ”Pieni kohde. Kalliorotko, joka saa mielikuvituksen liikkeelle. Lohkareet ja niiden alle muodostuvat luolat haastavat piilosille. Siitä nimikin: rosvot ovat aikoinaan pitäneet rotkoa piilopaikkanaan.”

POHJALAISET PELTOLAKEUDET
Benjam Pöntinen, luontokuvaaja: ”Pohjanmaan perusmaisema on peltoa. Tutustu peltoihin ja niiden linnustoon Lapuan–Kauhavan alueella Lapuanjokivarressa, Ilmajoella–Seinäjoella Kyrönjokivarressa ja Söderfjärdenillä Vaasassa. Söderfjärdenille kerääntyy syksyisin valtavasti kurkia.”

MARTINSELKONEN, SUOMUSSALMI
N 65°8’ 54.036’’ E 29° 46’ 35.402’’
Jouni Laaksonen, retkitoimittaja: ”Ilmeeltään niin samanlainen kuin Elimyssalo, että olkoon puolikas vinkki. Mukavan laaja metsä- ja suokohde silti tämäkin. Hyvät reitistöt ja pari autiotupaa.”

Kuva: Jenna Salmela

LÄHILUONTO
Saara Salmela, Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen retkiryhmän jäsen: ”Tämän kohteen luo pääsee heti, kun astuu vähän tieltä pois. Kannattaa mennä ihan missä vain. Lähiluonto on helpommin saavutettavissa ja täynnä pieniä ihmeitä.”

LÄTÄSENO, ENONTEKIÖ
Jorma Luhta, luontokuvaaja: ”Ei ole mitään hienompaa paikkaa pohtia nykyihmisen luontosuhdetta ja maastomoottoriliikennettä kuin Lätäseno. Se voisi olla täysin ylivertainen suomalainen erämaajoki, mutta nyt se on kaatopaikka.”

 

75 retkivinkkiäretkeilyRetkivinkki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.