Pihlajien alla hanki on kuin kirjottu pienillä linnunjäljillä. Mustarastaat tekivät selvää lopuista pihlajanmarjoista, mutta jättivät sentään jälkensä lumeen.
Fasaanin jäljet. Kuva: Nimimerkki Mikko / Ikkunasuomenluontoon.fi
Teksti: Johanna Mehtola
Pihlajien alla hanki on kuin kirjottu pienillä linnunjäljillä. Mustarastaat tekivät selvää lopuista pihlajanmarjoista, mutta jättivät sentään jälkensä lumeen.
Nyt on hyvä hetki lähteä katsomaan lumijäljistä, mitä kaikkea muuta eläimet puuhailevat talviluonnossa.
Vinkkejä lumijälkiretkelle:
* Ota mukaan mitta, jälkien tunnistusopas ja muistiinpanovälineet. Jos otat valokuvia jäljistä, laita jäljen viereen tulitikkuaski mittasuhteeksi.
* Parhaat jäljet jäävät ohueen nuoskalumeen. Myös esimerkiksi jäälle pakkautuneelle lumelle syntyy selkeitä jälkiä.
* Laske varpaanjäljet, mittaa jäljen koko ja seuraa jälkijonoa, jotta tunnistat kulkutavan. Arvaa mikä eläin on kyseessä.Tarkista arvauksesi tunnistusoppaasta.
* Jälkiretkelle pitää varata aikaa ihmetellä, mitä eläin on tehnyt, mistä se on tullut ja mihin se on menossa.
Jälkioppaita: Åke Aronson & Peter Eriksson: Eläinten jälkiä: nisäkkäät, Otava 2000, (suom. Ritva Leppänen).
Preben Bang & Preben Dahlstrøm: Mikä tästä meni? WSOY 2000, (suom. ja Suomen oloihin soveltaneet Kalevi Heikura & Mattias Tolvanen).
Dag Kjelsaas: Eläinten jälkiä, Gummerus 2006, (suom. Eliisa Kuusela).
Marcus Wikman: Lumijälkiopas, Bookell 2005.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Vähäluminen talvi luo mainiot puitteet polkujuoksulenkille Repoveden kansallispuistossa. Alueen korkeuserot ja vaihtelevat polut varmistavat, että kaiken tasoiset juoksijat löytävät mieleisensä. Repovedellä riittää mäkiä kivuttaviksi, mutta hengitystä voi tasata sykähdyttävän jylhissä maisemissa. Talviaikaan kansallispuistossa saa taivaltaa rauhassa, ja reittejä ja näkemistä riittää moneksi päiväksi.
Retkeily pienten lasten kanssa on antoisaa, mutta talvella myös haastavaa, muistaa kokemuksestaan Hanne Valtari. Nyt hän lähti konkariretkeilijä Susanna Ylisen kanssa metsään selvittääkseen onnistuneen perhetalviretken salaisuudet.