Askolan hiidenkirnuilla lenteli toukokuun alussa lepakko reilun sadan neliön alueella keskellä kirkasta päivää yhtäjaksoisesti ainakin 15 minuutin ajan. Onko tämä harvinaista? Miksi lepakot eivät yleensä lennä päivällä?

Lepakoita näkee lentelemässä keskellä päivää useimmin juuri varhaiskeväällä tai syksyllä ennen talvihorroksen alkua. Askolan havainnossa lienee ollut kysymys pohjanlepakosta, joka on liikkeellä usein keväällä ensimmäisenä, jopa huhtikuun lopulla.

Pohjanlepakko on laajimmalle levinnyt lepakkolajimme, ja luotettavana pitämiäni havaintoja on jopa Utsjoelta. Lienee selvää, että näin pohjoisessa elävät lepakot eivät voi odottaa pimeän tuloa vaan joutuvat saalistamaan myös valoisina kesäöinä.

Suurimmassa osassa lepakoiden elinaluetta yöt ovat kuitenkin pimeitä, ja ainakin pääosa lajeista on sopeutunut saalistamaan ravintonsa juuri pimeän turvin. Kehityshistoriassa pimeässä saalistamisen edullisuus lienee ollut ensisijainen tekijä, jota helpottamaan on syntynyt kyky korvata valon puute kaikuluotauksella.

Öisin saalistaminen perustunee toisaalta ravinnon saatavuuteen ja toisaalta itseen kohdistuvan saalistuksen välttämiseen. Siis, jos on edullista olla liikkeellä öisin, tarvittava apukeinokin on löytynyt!

lepakko

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €