Joukoittain villilintuja on kuollut lintuinfluenssaan Hollannissa ja Saksassa. Suurin osa menehtyneistä linnuista on lehtitietojen mukaan valkoposkihanhia ja haapanoita. Pelkästään Saksasta raportoitiin pari päivää sitten tuhannesta löydetystä menehtyneestä linnusta.

Menehtyneiden joukossa on todettu myös muiden hanhilajien edustajia, kuten sepel- ja merihanhia, kyhmyjoutsenia, tukkasotkia, meriharakoita, kuoveja, suosirrejä ja suopöllö. Petolinnuista varmistettujen listalla ovat ainakin muuttohaukka, merikotka ja hiirihaukka.

Uutisen kuvat ottaneen Wim van Boekelin mukaan Hollannissa noin 90 prosenttia menehtyneistä linnuista on valkoposkihanhia.

Suopöllön loppu. Hollanti, lokakuu 2020. Kuva: Wim van Boekel

Myös Tanskasta on nyt ilmoitettu lintuinfluenssaan menehtynyt muuttohaukka.

Saksassa lintuinfluenssan uhreista on raportoitu etenkin Pohjois-Friisinmaalla Pohjanmeren rannikolla lähellä Tanskaa. Menehtyneistä ja kärsivistä linnuista on Twitterissä paljon materiaalia, kuten tämä Ruurd Jelle van der Leijin video sepelhanhesta:

Sekä Hollannissa että Saksassa tauti on levinnyt myös siipikarjaan. Hollannissa on teurastettu jo satoja tuhansia kanoja.

Kyse on H5N8 ja uusimpien tietojen mukaan myös H5N5 -virustyypeistä. Ne kuuluvat niin sanottuihin korkeapatogeenisiin lintuinfluenssan tyyppeihin. Nimitys kertoo niiden tappavan herkästi siipikarjaa ja yleensä muitakin lintuja. Lintuinfluenssa on lintujen tauti eikä herkästi tartu ihmiseen. Se onkin ihmiselle haitallinen vain erityistapauksissa. Korkeapatogeeniset lintuinfluenssat kehittyvät tavallisista matalapatogeenisistä muodoista kesyjen lintujen parissa ja leviävät sieltä muuttolintujen ja rehujen mukana. Esimerkiksi H5N8  havaittiin alun perin kesylintujen parissa Kiinassa vuonna 2010.

Menehtynyt suosirri. Hollanti, lokakuu 2020. Kuva Wim van Boekel

Lintuinfluenssaa on raportoitu aiemmin tänä syksynä Venäjältä ja Kazakstanista, ja se on levinnyt Pohjanmeren linturannikoille muuttolintujen mukana.

Suomessa korkeapatogeenista lintuinfluenssaa tavattiin vuonna 2018 merikotkissa ja 2016–2017 myös tukkasotkissa ja laulujoutsenissa. Silloin BirdLife Suomi kokosi asiasta tietosivun.

Pohjanmeren matala rannikko eli niin sanottu Vattimeri on rantoineen ja ympäröivine peltoineen yksi Euroopan tärkeimmistä muuttolintujen lepäily- ja talvehtimisalueista. Erityisen tärkeä se on hanhille, sorsalinnuille ja kahlaajalinnuille. Monet suomalaisetkin linnut muuttavat alueen kautta tai talvehtivat siellä.

Sairas valkoposkihanhi lokakuussa 2020. Kuva Wim van Boekel

HollantikorkeapatogeeninenlintuinfluenssamuuttohaukkaSaksasepelhanhiTanskavalkoposkihanhi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.