Pähkinähakki (Nucifraca caryocatactes) on lintulaudoilla varsin harvinainen kävijä lähinnä Etelä-Suomessa. Se on maassamme vähälukuinen pesimälintu, jonka kanta on uusimman lintuatlaksen mukaan ainakin 2400 paria. Virossa (5000 paria) ja Ruotsissa (10 000 paria) pähkinähakki on tavallisempi kuin Suomessa.

Suurin osa hakeista pesii maan eteläosissa pähkinäpensaan mailla. Hakkeja on monin paikoin sisämaassakin ja esimerkiksi Kemin–Tornion seudulla Perämeren rannikolla, missä se on nykyisin myös talvilintu. Vuoden 2015 pihabongauksessa pähkinähakkeja havaittiin eniten läntisellä Uudellamaalla.

Pähkinähakilla on kaksi alalajia, joista paksunokkainen syö pääravinnokseen pähkinöitä ja itäinen ohutnokkainen sembramännyn siemeniä; alalajit kuitenkin ilmeisesti risteytyvät, joten raja ei aina ole selkeä. Pohjoiset pähkinähakkimme ovat mäntykansaa. Tämä kanta on saanut alkunsa siitä, että joinain syksyinä itäisiä pähkinähakkeja vaeltaa Suomeen Venäjältä joukoittain. Näin on syntynyt myös Ruotsin pohjoinen pähkinähakkikanta joka on pohjoisen kautta yhteydessä suomalaishakkeihin.

Miltä näyttää? Närhen kokoinen pähkinähakki ei läheltä nähtynä ole sekoitettavissa mihinkään muuhun suomalaiseen lintuun. Tummanruskea pohjaväri on tiheästi valkeiden pilkkujen kirjoma. Lennossa voi nähdä vaalean alaperän, kun närhellä yläperä on valkoinen. Pystö on lyhyempi kuin närhen.

Mitä syö? Lintulaudoilla pähkinähakki on mieltynyt pähkinöihin, mutta monenlainen muukin ravinto, kuten  rasva ja auringonkukan siemenet kelpaavat. Onhan pähkinähakki älykäs varislintu: eräs lukijamme huomasi hakkien ”kraakkuvan kuusen latvasta heti”, jos pähkinätarjoilu oli ehtynyt. Joskus hakki voi napata myös pikkunisäkkään ja linnun.

Lounaiset pähkinähakit varastoivat syksyllä pähkinöitä talven ja myös poikasten ruokkimisen tarpeisiin. Hakki on armoitettu kätkijä, joka on myös hyvä löytämään piilottamansa ravinnon jopa paksun lumipeitteen alta; ennen lumen tuloa piilo on jo usein kuusikon sammalpeitteen tai neulasmaton kätköissä.  Keväällä hakit syövät myös kuusen siemeniä. Kesällä tärkeää ravintoa ovat hyönteiset ja kotilot.

Ääntely: Käheä kutsuääni krrrreh on hakin tavallisin ääni.

Pähkinähakki / Janne Skinnarla / Vastavalo/ RF

Pähkinähakki on valpas varislintu.  Kuva Janne Skinnarla / Vastavalo.

lintulaudallapähkinähakkki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.