Linturetkellä: Villihanhien matkassa
Lapsesta saakka villihanhi on tarkoittanut minulle jotakin ihmeellistä, tavoittamatonta, herkkää ja sadunomaista. Ainakin osaksi tämä johtuu Nobelin kirjallisuuspalkinnon ensimmäisenä naisena saaneen Selma Lagerlöfin sadusta Peukaloisen retket villihanhien seurassa, jota olen lapsena kuunnellut.
Kuljemme tänään ajankohtaisesti villihanhien matkassa, sillä arktiset hanhet ovat juuri nyt syysmuutolla.
Kotoinen taigametsien metsähanhemme on ollut liikkeellä jo hyvän aikaa. Nyt siperialaisen, tundralla asuvan metsähanhen alalajin sankemmat joukot ovat myös lähteneet kohti lounasta. Joskus nämä kaksi eriytetään omiksi lajeikseen.
Samalla muuttajiin on liittynyt myös tundrahanhien runsaslukuinen joukko.
Vähälukuisempi lyhytnokkahanhi on sekin mielenkiintoinen tuttavuus, aiemmin sitäkin pidettiin metsähanhen alalajina.
Ja muutama viikko sitten sitten saimme seurata satelliittipaikannuksen avulla suurella jännityksellä Pohjolan kiljuhanhen uutta tai nyt tänä syksynä löytynyttä syysmuuttoreittiä läpi Suomen, Karjalan kannaksen, ilmeisesti Peipsijärveä myöten edelleen Ukrainaan ja kiireellä talvehtimisalueille Kreikkaan. Näitä kiljuhanhi-villihanhia on maailmassa vain noin sata ja niiden suojelu ja seuranta hyvin intensiivistä ja sitoutunutta. Nyt niitä on havaittu ainakin 87 perillä kreikkalaisella suojelualueella.
Isokokoinen merihanhi on viime vuosikymmeninä levittäytynyt Suomessa kohti pohjoista ja Norjassa Varanginvuonolle asti.
Branta-suvun hanhista, ”kirjohanhista”, ovat sepelhanhet muuttaneet syys-lokakuun taitteen vaiheilla pitkin Suomenlahtea länsilounaaseen ja niitä voi edelleen nähdä. Ja nyt ovat valkoposkihanhien siperialaiset massat jälleen mm. Itä-Uusimaan pelloilla ja järvillä. Myös aikanaan istutettuja kanadanhanhia näkyy pieninä parvina. Satunnaisesti valkoposkien joukossa voi nähdä punakaulahanhen.
Siispä kurkistamme kaikkien näiden villihanhien maailmaan, minkälaisia satulintuja sieltä löydämmekään!
Ps. Täytyypä muuten palata Lagerlöfin satuun ja tutkia, ovatko ”Akka Kebnekaiselainen” ja muut sadun hanhet metsähanhia vai kiljuhanhia. Jompiakumpia, jos ei kumpaisiakin, se on varma.