Luontokokemukset ja ulkoilu luonnossa vaikuttaa tutkitusti ihmisen emotionaaliseen hyvinvointiin. Luontoympäristö ja luonnossa liikkuminen auttaa hallitsemaan stressiä, mikä vaikuttaa suoraan ihmisen hyvinvointiin. Luonto myös kannustaa liikkumiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen, jotka lisäävät yksilön hyvinvointia välillisesti.

Luonnossa ulkoilu on sitä hyödyllisempää, mitä enemmän aikaa luonnossa viettää, sillä paljon ulkoilevat saavat vahvempia kokemuksia luonnosta ja sitä kautta heidän hyvinvointinsa kohenee. Ulkoilun kesto tai ulkoiluseura ei vaikuta hyvinvointiin.

Mielenkiintoista tutkimuksessa oli se, että ulkoiluseuralla ei ole hyvinvoinnin kannalta merkitystä. Ulkoiluseuraa tärkeämpää on nauttia täysin siemauksin ympäröivästä luonnosta ja itseään miellyttävistä paikoista.

Tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä Metsäntutkimuslaitos, Maa- ja elintarviketalouden tutkimus­kes­kus, Tampereen yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, UKK-instituutti ja Tilastokeskus. Tutkimus on julkaistu Environmental Psychology -lehdessä.
Lue lisää tutkimuksista METLAn sivuilta >>

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.