Haastattelimme kymmentä somessa vaikuttavaa luontokuvaajaa, joiden kuvia Suomen Luonnon Facebook- ja Instagram-seuraajat ylistivät. He kertovat nyt, millainen valokuva toimii sosiaalisessa mediassa.

Julkaise vain parhaat kuvasi

Huikean määrän seuraajia Instagramissa ja Facebookissa kerännyt Jukka Risikko antaa seuraavat vinkit: “Julkaise vain parhaat otoksesi. Löydä oma tyylisi ja pidä siitä kiinni. Seuraa luontoa ja olosuhteita. Etukäteen voi miettiä kuvauskohteita ja pyrkiä kuvaamaan ne sopivissa olosuhteissa. Etsi uusia kuvakulmia, sommittele huolellisesti ja haasta itsesi kehittymään jatkuvasti. Parhaiten toimivat mielestäni kuvat, joissa tunnelma välittyy katsojalle.”

Aku Kankaanpää kehoittaa satsaamaan laatuun: “Jokainen kuvaa omalla tyylillään ja julkaisee sen mukaisia kuvia. Määrä ei korvaa laatua; mieluummin harvakseltaan erinomaisia kuvia, kuin joka päivä keskinkertaisia kuvia.”

Pidä oma tyylisi ja erotu persoonallisuudellasi

“Koita saada kuviin oma tyylisi, josta juuri sinut tunnetaan. Kannattaa myös panostaa laatuun. Tänä päivänä kuvatarjonta on jo niin laajaa, että kuvassa pitää olla jokin juttu, joka saa katsojan pysähtymään hetkeksi juuri sinun kuvasi kohdalla. Jaa vain parhaita kuviasi”, kertoo Mikko Lönnberg Noormarkusta.

Oululainen Sylvain Eckhard vinkkaa panostamaan omaperäisyyteen:
“Julkaise kuvia, joista itse tykkäät, älä lähde kalastelemaan peukkuja. Pysy sellaisena kuin olet. Auringonlaskut ja -nousut keräävät paljon huomiota, mutta ne eivät ole välttämättä aina niin hyviä. Somessa on mukavaa, että on jotain omaperäistä jaettavaa. Kuvaa itsellesi tärkeitä asioita.”

Kuvaa kohteita, jotka ovat sinulle tärkeitä tai joista inspiroidut

20 vuotta kuvannut Tiina Törmänen satsaa kuvaajan inspiroitumiseen:
“Kannattaa kuvata aiheita inspiroituu, koska silloin kehityt kuvaajana väistämättä ajan saatossa.“

Kuopiolainen Niilo Isotalo kertoo, että teknisistä yksityiskohdista ei kannata murehtia vaan keskittyä löytämään kiinnostava kohde:
“Tärkeintä on kuvata jotakin kiinnostavaa kohdetta. Ei ole mitään merkitystä miten terävä tai hyvin valotettu kuva on, jos se on muuten tylsä. Esimerkiksi Instagram pakkaa kuvia niin paljon, ettei pieni kohina tai ohitarkennus erotu kuvasta mitenkään. Kohteenkaan ei aina tarvitse olla mikään hurjan hieno vuoristomaisema, hienossa valossa tavallisimmatkin jutut voivat näyttää upealta. “

Vangitse kuviin hetken tunnelma

Jo 30 vuoden ajan valokuvausta harrastanut Marjut Frantsi-Lankila aloitti luontokuvien julkaisemisen sosiaalisessa mediassa kolmisen vuotta sitten. “Pyrin luomaan kuviini tunnelman, jonka olen kuvatessa kokenut tai nähnyt. Valokuvauksen perusasiat hallitsemalla ja sopivalla valolla kuvista saa mielenkiintoisempia.“, hän vinkkaa.

Pyri herättämään kuvallasi tunteita ja luo tarinoita

”Kannattaa aina pyrkiä ottamaan kuva, jota kenelläkään muulla ei vielä ole. Hauskat tai muuten katsojassa voimakkaita tunteita herättävät kuvat toimivat erityisen hyvin”, nuori luontokuvalahjakkuus Ossi Saarinen kertoo.

“Somessa valokuvia katsotaan sen verran pienikokoisina, että simppelit kuvat ja vahvat tarinat erottuvat nopeassa selauksessa edukseen”, jyväskyläläinen Jussi Judin vinkkaa.

Kuva: Sylvain Eckhardt

luontokuvaussosiaalinen mediavalokuvaus

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €