Maailma kylässä -festareilta löytyy paljon myös ympäristöasiaa
Suomen suurin ilmaisfestivaali Maailma kylässä valtaa tänä viikonloppuna jo 14. kerran Helsingin Kaisaniemen puiston ja Rautatientorin.
Tämän vuoden pääteema on ihmisoikeudet ja musiikillinen painopiste Kaakkois- ja Itä-Aasiassa. Tarjolla on ennätykselliset 230 ohjelmanumeroa sekä 450 näytteilleasettajaa, joista 60 on ruokamyyjiä ja 300 kansalaisjärjestöjä.
Festivaalin laajasta asiaohjelmasta löytyy paljon myös ympäristökysymyksiin liittyvää ohjelmaa. Tässä muutama tärppi!
Ympäristö ja ihmisoikeudet Itä-Aasiassa
Maailman kirjojen teemakeskustelussa pohditaan Itä-Aasian moninaisia ongelmia erityisesti ympäristön kannalta. Taustaksi nähdään valikoituja paloja Mika Koskisen dokumenttielokuvasta ”Punaisen metsän hotelli”.
Lauantaina 25.5. Amazon-lavalla 11.10–11.40
Sammumaton jano! Vesi ihmisoikeutena
Ulkoministeri Erkki Tuomioja, asiantuntija Sanna-Leena Rautanen Suomen tukemasta vesihankkeesta Nepalissa sekä maailmalla sanitaation puolesta kampanjoivan WSSCC:n toiminnanjohtaja Chris Williams keskustelevat vedestä ihmisoikeutena ja pohtivat kuinka vedestä tehdään rauhan eikä konfliktien lähde.
Lauantaina 25.5. Mekong-lavalla 12.45–13.15
Ananasmehua pakkotyöllä – Mikä muuttui kohun jälkeen?
Finnwatchin tutkija Andy Hall kertoo mitä tapahtui sen jälkeen, kun mehuyhtiö Natural Fruit haastoi Hallin oikeuteen hänen paljastettuaan, että suomalaisten kauppaketjujen tuotemerkkien alla myytävien mehujen valmistamiseen oli käytetty pakkotyövoimaa.
Lauantaina 25.5. Taiga-lavalla klo 15.50–16.10
Sanitaatio ihmisoikeudeksi!
Puhtaan veden lisäksi myös sanitaatio on YK:n määrittelemä ihmisoikeus, mutta 2,5 miljardia ihmistä elää yhä ilman asianmukaista käymälää. Ulkoasiainministeriön, järjestöjen ja yritysten edustajat keskustelevat siitä miksi näin on ja mitä voimme asialle tehdä.
Lauantaina 25.5. Taiga-lavalla 17.50–18.10
Kunnianhimoa ilmastotavoitteisiin
Suomen nykyinen hallitus päättää, saadaanko maahan kunnianhimoinen ilmastolaki, ja miten Suomi toteuttaa kansainväliset ilmastorahoitusvelvoitteensa. Aiheesta keskustelemassa kansanedustajat Aila Paloniemi (kesk) ja Silvia Modig (vas).
Sunnuntaina 26.5. Mekong-lavalla 12.15–12.45
Energia ja ihmisoikeudet
Greenpeacen tuottamassa paneelissa pohditaan voidaanko energiavallankumous tehdä niin, että energiaa riittää kaikille tasapuolisesti.
Sunnuntaina Taiga-lavalla 26.5.2013 12.50–13.05
Miten ilmastolasku maksetaan?
Ilmastoneuvotteluissa on löydettävä ratkaisu siihen, miten kehitysmaiden ilmastotoimet rahoitetaan. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Antto Vihma ja Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Niklas Kaskeala keskustelevat Kepan tiedottajan Sanna Autereen johdolla sekä kansainvälisestä että suomalaisesta ilmastorahoituksesta.
Sunnuntaina 26.5. Amazon-lavalla 15.40–16.00
Maailma kylässä -festivaali järjestetään Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina 25.5. kello 11–20 ja sunnuntaina 26.5. kello 11–18. Päivätapahtumaan on vapaa pääsy.
Katso koko ohjelma