Juhannusaattona taivaalla kierteli 12 kurjen parvi muodostaen auran, joka lensi pois. Olivatko ne tulossa vai menossa?

Pesivät kurjet ovat kesällä pareittain reviireillään, joten ne eivät parveudu eivätkä muuta. Juhannuksen aikoihin poikaset ovat yleensä kuoriutuneet. Kysymyksessä eivät voi siis olla pesivät linnut. Kurjet saavuttavat sukukypsyyden vasta kolmen-kuuden vuoden iässä, mutta saattavat ryhtyä etsimään tulevia pesimäpaikkojaan jo vuotta paria aiemmin.

Kesällä nähtävät kurkiparvet ovatkin tällaisten vielä pesimättömien kurkien ryhmiä, jotka kiertelevät soilla, kosteikoilla ja rauhallisilla pelloilla. Ne saattavat tulla Suomeen etelästä vasta kesä-heinäkuussa mutta toisaalta myös kierrellä Suomen eteläpuolella ja suunnistaa keskikesällä merienkin ylitse taas etelään päin.

Parvet eivät välttämättä liiku kesällä normaalissa muuttosuunnassa. Kurkien kuten monien muidenkin suurten lintujen parvet muodostavat aina matkalennossa auran. Auran muodon on havaittu säästävän lentoon kuluvaa energiaa merkittävästi

kurkikurkiaura

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €