Näin helmikuussa iltahämärissä Turun puistomaisella kerrostaloalueella pöllön saalistamassa. Se näytti lennossa variksen kokoiselta. Mikä laji mahtaa olla kysymyksessä? Voiko hiiripöllön nähdä saalistamassa öisin vai onko se pelkästään päiväsaalistaja?

Kaupungin puistomaisella alueella asustava pöllö on todennäköisimmin lehtopöllö. Se pesii ja asustaa kaupunkien liepeillä vuoden ympäri. Lehtopöllö on kuitenkin piilotteleva ja lähtee liikkeelle vasta pimeässä. Tästä syystä lehtopöllöjä ei yleensä nähdä lentelemässä hämärissä, vaikka paikallinen pöllöpari saattaa asustaa lähellä ja pitää meteliäkin öisin. Katuvaloissa ja auton valoissa lehtopöllöt voivat toki vilahtaa ohitse.

Saalistuslennot puistomaisella alueella aloittaa sen sijaan jo illan hämärtyessä sarvipöllö, jonka saalistamista on helppo seurata. Sarvipöllö on kuitenkin harvinainen talvehtija. Se jää talvehtimaan vain, mikäli saatavilla on runsaasti pikkunisäkkäitä. Hyville paikoille saattaa kerääntyä useita sarvipöllöjä, jotka pakkautuvat samaan päiväpiiloon kylki kylkeen kyhjöttämään. Havainto sopii paremmin sarvipöllön kuin lehtopöllön elintapoihin.

Hiiripöllö taas istuu liikkumatta korkealla paikalla, esimerkiksi puun latvassa tai sähköpylvään päässä. Saaliin nähtyään se pudottautuu tämän niskaan. Hiiripöllöä ei siis näe samalla tavalla saalistamassa kuin sarvipöllöä.

Hiiripöllö myös karttaa kerrostaloalueiden välisiä puistoja ja elelee maaseutumaisemmassa ympäristössä silloinkin, kun sitä tavataan Etelä-Suomessa. Pohjoisen pöllönä se on tottunut kesällä päivänvaloon ja talvella hämärään. Etelässä se on talvisin päiväpöllö mutta tulee etelän maille vain silloin tällöin, kun pohjoisen ravintovarat ovat vähissä. Hiiripöllöstä ei siis havainnossa ole kysymys.

 

lehtopölösarvipöllö

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.