Vuoden alussa (2003) Suomussalmella susi tappoi poroaitauksessa yhdeksän ja raateli lisäksi 15 poroa. Miksi susi tappoi niin paljon poroja?

Joukkosurma oli seurausta siitä, että susi pääsi yllättämään porot täysin luonnottomassa tilanteessa. Jäljistä päätellen yksin liikkunut susi löysi tiensä erotusaitaukselle, jonne poroja oli koottu myöhempää käsittelyä varten. Aitaus sijaitsi kaukana asumuksista Martinselkosen suojelualueen lähistöllä ja oli tapahtumahetkellä vartioimatta.

Kun susi oli aitauksen sisällä, porot luonnollisesti vauhkoutuivat, mikä yllytti sutta pyydystämään yhä uutta saalista. Suden luontainen saalistuskäyttäytyminenhän edellyttää, että ravintoa otetaan itselle ja lajikumppaneille varastoon, kun sitä on helposti saatavilla.

Varsinkaan yksin toimivalle sudelle ei olisi ollut mahdollista tappaa ja haavoittaa muutamaa saaliseläinyksilöä enempää, jos poroilla olisi ollut mahdollisuus vapaasti paeta.

Loistava menestys ravinnon hankinnassa koitui suden kohtaloksi. Liiallisesta nokkeluudesta rangaistiin tappoluvalla, eikä sudelle annettu uutta mahdollisuutta toteuttaa ravinnonhankintakykyjään.

 

susi

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.