1. TAKIAISIA.
    Seittitakiainen on se yleisin laji, jota löytyy lähes jokaisen taajaman pientareilta. Se on näyttävä, usein toista metriä korkea ja haarainen kasvi, joka törröttää pitkään lumimaisemassa. Kakarana keräsimme niitä ja kiinnitimme kiusalla toisten vaatteisiin. Takiaisten siemenet ovat isoja ja rasvaisia, ja siksi ne ovat tiklin ja muiden talvilintujen ruokaa.
  2. OSMANKÄÄMEJÄ.
    Niiden tummat, pamppumaiset kukinnot tekevät hienon kontrastin lunta vasten. Kukinnot säilyvät pitkälle kevättalveen. Talvella jää kantaa rantasaraikolla, joten osmankäämejä pääsee katsomaan läheltä ja keräämään vaikka maljakkoon, jos haluaa. Kukintoon saa kyllä laittaa hiuskiinnettä, tai kaikki paikat ovat täynnä hentoa karvaa, kun se hajoaa.
  3. KELLOKASVEJA.
    Kellokukilla on häkkimäiset, mutta umpinaiset siemenkodat, joissa on niin sanottu annosteleva suolasirotin -efekti. Esimerkiksi kurjenkellon kota on pysty, ja sen yläreunaan rispaantuu reikä, joka annostelee siemeniä talven mittaan. Kun kevät­ahavilla tuuli puhaltaa voimakkaasti, se heiluttaa vartta ja sinkoaa siemeniä kauemmas emokasvista.
kasviretkikellokukatluonnonkalenteriosmankäämittakiaisettalventörröttäjä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.