Olin lenkillä kun yhtäkkiä puusta katkesi oksa ja kaksi oravaa tupsahti maahan. Toinen kiipesi saman tien takaisin, mutta toinen jäi hetkeksi maahan istuskelemaan. Kissathan tippuvat jaloilleen, eivätkä helposti loukkaannu, mutta miten on oravien laita?

Kissojen putoamista on tutkittu ja ne todella kääntyvät ilmassa ja putoavat yleensä jaloilleen. Vastaavaa tutkimusta oravalla en tunne, mutta lajin elintavat huomioiden pidän todennäköisenä, että myös oravat putoavat yleensä jaloilleen.

Orava pystyy ohjaamaan ilmalentoaan hännällä ja levittämällä raajansa, jolloin eläimestä tulee levymäinen. Suuri ilmanvastus hidastaa putoamista huomattavasti. Eläimen pudotessa korkealta tärkeä tekijä on sen ruumiinpainon ja pinnan välinen suhde. Mitä pienempi eläin on kyseessä, sitä suurempi on sen pinta-ala suhteessa painoon – ja sitä hitaammin se putoaa. Jos 250-kiloinen karhu ja 250-grammainen orava putoavat puusta 10 metrin korkeudesta, karhu luultavasti loukkaa itsensä mutta orava ei.

Vetovoiman aiheuttama kiihtyvyys on tietysti sama kaiken painoisille esineille, mutta ilmanvastus muuttaa tilanteen: 50 grammaa lyijyä putoaa nopeammin kuin 500 grammaa säkkiin pakattuja untuvia. Jos untuvat puserretaan paineessa samaan kokoon kuin lyijy, molemmat putoaisivat yhtä nopeasti.

orava

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!