Teksti: Jessica Haapkylä

Jäänmurtaja ja tutkimusalus Polarstern saapui 12. lokakuuta 389 päivän mittaiselta arktiselta MOSAiC-tutkimusmatkaltaan kotisatamaansa Saksan Bremerhaveniin. Saavuttuaan Itä-Siperian rannikolle lokakuussa 2019 alus ajelehti vuoden tuulten ja jäiden armoilla Jäämeren halki Grönlannin koillisrannikolle.

Kyseessä on ensimmäinen talven yli kestänyt mittava tutkimusmatka pohjoiselle Jäämerelle. Matka oli kunnianosoitus norjalaiselle tutkimusmatkailija Fridtjof Nansenille, joka ajelehti Fram-aluksellaan saman reitin vuosien 1893 ja 1896 välillä.

MOSAiC-tutkimusmatkan suunnitteluun kului kymmenen vuotta ja sille osallistui yhteensä 442 tutkijaa 37 maasta. Matkan tavoitteena oli ymmärtää paremmin meren, jään, ilmakehän ja eliöiden välistä yhteyttä, jotta ilmastonmuutosmalleja voitaisiin tarkentaa. Polarsternin ympärille perustettiin sadoista tutkimuslaitteista koostuva näytteenottoverkosto.

BBC:n haastattelema tutkimusmatkan johtaja, professori Markus Rex saksalaisesta Alfred Wegener -instituutista, pitää matkaa hyvin onnistuneena mutta Arktiksen muutos huolettaa häntä.

”Meren jää on kuolemassa. Todennäköisesti muutaman vuosikymmenen kuluttua Arktiksella ei ole enää kesäistä jäätä”, sanoo Rex.

Kuluneena kesänä arktisen jään määrä oli koko mittaushistorian toiseksi alhaisin. Jää on vähentynyt keskimäärin 13 prosentilla vuosikymmenessä. Suomalaisista viimeisellä legillä oli mukana tutkija Henna-Reetta Hannula Ilmatieteen laitokselta.

”Olen todella innoissani saamistamme lumen ja jään pintakerroksen havainnoista, jotka ovat täysin uniikkeja”, hän sanoo.

Pysy kuulolla! Laaja artikkeli MOSAiC-tutkimusmatkasta ilmestyy ensi vuoden ykkösnumerossa tammikuussa.

Uteliaat jääkarhut tulivat välillä lähelle tutkimusalusta. Ne jouduttiin pelottelemaan kauemmas, etteivät ne tottuisi liikaa ihmisiin. Kuva: Esther Horvath / Alfred-Wegener-Institut (CC-BY 4.0)

arktisilmastonmuutosJäämerimerijääMOSAiCTutkimustutkimusmatka

Syystarjous!

5 numeroa Lehti+Digi 29,90 €
Voimassa 31.10.-24 saakka.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.