Pihaamme ilmaantui jostakin auringonkukka, jossa oli 12 kukkaa. Tavallisestihan latvassa on vain yksi kukka.

Vastaavia kysymyksiä on tullut runsaasti Luontoiltaan ja toimitukseen. Monimykeröisiä kukkia on ihmetelty myös lehdistössä, varsinkin, kun nämä monimykeröiset auringonkukat ovat ilmaantuneet kylvämättä lintujen ruokintapaikalle tai sen lähelle.
Auringonkukan yksimykeröisyys on jalostuksen tulosta. Kun auringonkukasta tuli viljelykasvi, oli tärkeätä että kaikki siemenet kypsyvät yhtä aikaa. Tämän vuoksi viljelyyn etsittiin yksimykeröisiä kantoja, sillä sivuhaarojen mykeröt valmistuvat myöhemmin kuin latvamykerö.

Viljelyssä käytetään nykyisin paljon niin sanottua hybridisiementä, joka saadaan risteyttämällä kahta eri lajiketta keskenään. Ensimmäisen polven risteymät kasvavat rotevasti ja nopeasti, ja ne ovat kaikki keskenään samanlaisia. Mutta jos näiden kypsyttämiä siemeniä idättää, jälkeläistö onkin hyvin kirjavaa: on isoja ja pieniä, yksimykeröisiä ja monimykeröisiä, varhaisia ja hitaasti kehittyviä.

Siemenet tuotetaan erityisillä siemenviljelmillä, osaksi käsityönä, ja siksi hybridisiemen on kallista, noin 100 markkaa kilo. Silti sen käyttö kannattaa, koska sato on runsas ja kypsyy tasaisesti.

Ammattiviljelijän ei kannata kylvää omasta sadostaan, mutta omakotiasukas, joka kylvää auringonkukkaa vain omaksi ilokseen ja jättää sadon lintujen korjattavaksi, voi käyttää kylvöön vaikka talven ruokinnasta tähteeksi jääneet auringonkukan siemenet. Sieltä sitten ilmaantuu kymmenmykeröisiäkin kummajaisia, ja kukista riittää iloa syyspakkasiin asti.

auringonkukka

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €