Närhi ahtaa ruokintapaikalla suuhunsa uskomattomia määriä pähkinöitä ja muuta ruokaa, jonka se kuljettaa metsään kätköihinsä. Onko närhen nokassa samanlainen pussi kuin pelikaanilla?

 

Pelikaanin pussi on venyvä alanokka, mutta närhellä on venyvä kurkkupussi. Pelikaani tarvitsee kurkkupussiaan kalojen kuljettamiseen pesälleen, mutta närhi myös ravinnon varastoimiseen, kuten kysymyksestäkin ilmenee.

Närhet aloittavat varastoinnin syksyllä. Ne etsivät sopivat kätköpaikat, keräävät kurkkupussin täyteen siemeniä ja lentävät päiväkausia edestakaisin paikkojen väliä. Täydet kurkkupussit saavat närhet näyttämäänkin etupainoisilta.

Mikäli ruokaa riittää, varastointi voi jatkua talveen saakka. Närhi todennäköisesti löytää ainakin osan varastoistaan talven mittaan, jos nälkä yllättää. Närhen sukulaista pähkinähakkia on tutkittu paremmin: se aloittaa aikaisin keväällä pesinnän syksyllä keräämiensä varastojen turvin, jotka se kaivaa esiin lumen alta. Närhen varastot sijaitsevat tiheissä kuusikoissa, mahdollisesti oksistossa.

närhi