Jos kaipaat kauneutta ja piristystä syksyn hämärään, sinun kannattaa suunnata Oulun taidemuseoon. Museon ensimmäisessä kerroksessa esillä oleva Anni Rapinojan Luonnollisesti-näyttely tuo ihastuttavine teoksineen luonnon keskelle taidemuseotilaa.

Rapinoja on Oulun Hailuodosta kotoisin oleva kuvataiteilija, joka rakentaa teoksensa pääasiassa luonnosta löytyvistä materiaaleista. Hailuoto ja sen luonto määrittelevätkin Rapinojan taidetta hyvin vahvasti; luonto sanelee, mitä materiaaleja milloinkin on tarjolla ja rytmittää vuodenkiertojen avulla taiteilijan työn vaiheita. Luonnollisesti-näyttelyn keskiössä on tällä kertaa metsä, joka on uhattuna esimerkiksi ilmastonmuutoksen, metsätalouden ja monimuotoisuuden vähenemisen vuoksi.

Aloitamme kierroksen Rapinojan kenties tunnetuimmasta teossarjasta nimeltään Luonnon Garderobi, joka on esillä erillisessä tilassa ennen varsinaista näyttelysalia. Luonnon Garderobi pitää nimensä mukaisesti sisällään erilaisista luonnonmateriaaleista valmistettuja vaatteita ja asusteita. Luonnon Garderobiin kuuluu esimerkiksi takkeja, laukkuja, korkokenkiä ja hattuja, jotka on valmistettu muun muassa puolukanlehdistä, naavasta, pajunkissoista ja kaisloista. Juuri nämä teokset ovat Rapinojan näyttelystä ehkä mieleenpainuvimpia ja eniten ihastusta herättäviä. Yksityiskohtien määrä, osuvat materiaalivalinnat ja kaunis ulkomuoto saavat ihailemaan Rapinojan kädenjälkeä ja teosten toteutukseen käytettyä valtavaa työmäärää. Luonnon Garderobi on onnistuneesti sijoitettu esille pyöreän tilan keskelle, joten vaatteita ja asusteita pääsee katselemaan eri näkökulmista.

Luonnon Garderobi.

Luonnollisesti-näyttelyn muut teokset on koottu varsinaisen näyttelytilan puolelle. Salissa on esillä niin seinälle kiinnitettyjä teoksia, kattokruunuja kuin valo- ja videoinstallaatioitakin. Rapinojan teoksissa huomion kiinnittävät erityisesti materiaalien mielikuvituksellinen käyttö sekä teosten monipuolisuus. Taiteilija ei selvästikään ole jumiutunut tekemään vain tietynlaista taidetta, vaan teoksista huokuu tämän kokeilunhalu ja leikkisyys. Myös esimerkiksi eläinten papanoiden käyttö työmateriaalina kertoo Rapinojan huumorintajusta ja kyvystä katsoa luontoa ja taidetta eri näkökulmista.

Eläinten papanoista rakennettuja kattokruunuja.

Papanoista rakennetut kattokruunut kiinnittävät heti huomion näyttelysaliin astuttaessa, ja niiden alle voi halutessaan jäädä säkkituolille makoilemaan ja ihastelemaan teoksia. Erityisesti mieleen jäivät myös kuusesta ja naavasta rakennettu laukku ja sen sisään piilotettu videoinstallaatio sekä haavan lehdistä rakennettu seinätyö. Lisäksi Rapinoja käyttää esimerkiksi löytämiään hirven kalloja eri keinoin useissa töissään.

Luonnollisesti-näyttely jääkin mieleen erityisesti monipuolisuutensa vuoksi. Se tuo hyvin esiin Rapinojan kekseliäisyyden, leikkisyyden ja mutkattoman suhtautumisen eri luonnonmateriaaleihin. Näyttely sopii hyvin niin lapsille kuin aikuisillekin. Moninaisten teosten näyttely on onnistuttu hyvin rajaamaan laajuudeltaan sopivan kokoiseksi eri ikäisille katsojille.

Anni Rapinojan Luonnollisesti-näyttely esillä Oulun taidemuseossa 13. tammikuuta 2019 asti.

Anni RapinojaOulun taidemuseotaidenäyttely

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €