Nyt luontoon: Joulu–tammikuu
Tunnista suden jälki
Lumiaikaan metsätiellä voi nähdä suuria petoeläimen jälkiä. Ovatko ne suden?
Suden tassunpainamien erottaminen suuren koiran tai ilveksen jäljistä ei ole aivan helppoa, mutta tarkkaavaiselta se onnistuu.
Ilveksen jalka on karvainen, ja sen jälki voi olla halkaisijaltaan yhtä pitkä kuin suden takajalan jälki, yhdeksän senttiä. Jäljen muoto on kuitenkin hyvin pyöreä, kun se sudella on soikea. Aikuisen suden etukäpälä on myös suurempi, 10–11 senttiä taka-anturasta etuanturoiden etureunaan.
Suden jäljestä voi sopivalla lumella löytää kynnen painaumat, kun vaaniva ilves pitää kynnet tassunsa suojissa. Kissa- ja koiraeläimen kulkutapakin on eri: ilves liikkuu yleensä verkkaista käyntiä, mutta susi ravaa.
Suurikokoiseen koiraan suden sekoittaa ehkä kaikkein helpoimmin. Ohuella nuoskalumella voi silti huomata, että koiran kynnet on leikattu tylpiksi.
Kun jälkeä seuraa, voi myös tarkistaa, miten eläin on liikkunut: Koira kulkee Suomessa harvoin vapaana. Ihminen on myös suosinut koiran jalostuksessa pentumaisia piirteitä kuten leikkisyyttä. Siksi koira haakuroi sinne tänne, kun aikuisen suden jälki etenee määrätietoisesti suoraan.
Vinkki! Ota löytämästäsi suurpedon jäljestä kuvia ja kerro havainnosta peto-yhdyshenkilölle. Näin tulet auttaneeksi Suomen susikannan koon arviointia.
Seuraa päivän pitenemistä
22.12. koittaa talvipäivänseisaus, eli se päivä, jona Aurinko on suoraan Kauriin kääntöpiirin yläpuolella ja yö on pohjoisella pallonpuoliskolla pisimillään. Tarkalleen ottaen tuon hetken on laskettu olevan aatonaatonaattona kello 6:19 aamulla. Joulupäivään mennessä olemme kääntyneet jo vähän valoa kohti.
Vinkki! Tarkkaile lämpömittaria. Vuoden pimeimmän hetken ja kylmimmän hetken välillä on viive, jonka pituus riippuu leveyspiiristä. Suomessa elohopea jatkaa putoamistaan vielä tammi–helmikuulle saakka ennen kuin kevät voittaa.
Suutele mistelin alla
Euroopanmisteli, Viscum album, on vanha hedelmällisyyden symboli. Sen oksia on ollut tapana ripustaa jouluna oviaukkojen koristeeksi, ja samaan aikaan oksan alle osuneelta ihmiseltä on voinut varastaa pusun. Muutama vuosi sitten misteli havaittiin meilläkin Turun seudulla, jossa on nyt lisääntyvä kanta. Suudella voi siis myös Suomessa.
Vinkki! Älä tuo harvinaisen mistelin oksaa kotiin, vaan etsi paikka pusulle maan lounaisrannikolta. Jokainen uusi havainto mistelikasvustosta on arvokas. Ilmoituksen voi lähettää osoitteeseen puutarharuissalo@utu.fi.
Löydä koskikara
Joulu–tammikuussa on hyvä aika etsiä koskikaroja. Pohjois-Norjasta etelään muuttaneet kauniit karat ilmestyvät talveksi Suomen suliin virtapaikkoihin sukeltelemaan selkärangattomia eläimiä. Jo maaliskuussa ne alkavat palata pesimäpaikoilleen pohjoiseen.