Nyt luontoon: Mitä tähyilet syystaivaalta, Anne Liljeström?
Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja kertoo olevansa tähtitieteen sekatyöläinen.
- LINNUNRATAA.
Se näkyy Suomessa kaikkein parhaiten syystaivaalla, sillä silloin se kulkee taivaanlaen kautta. Muina vuodenaikoina se on matalammalla. Linnunratabongaukseen kannattaa tähdätä uudenkuun vaiheessa ja katsoa paikka, jossa ei olisi kauheasti keinovalaistusta. Kartta pimeistä paikoista löytyy sivulta taivaanvahti.fi/havaintopaikat. - REVONTULIA.
Siinä missä Lapissa revontulia näkyy melkein joka yö, Suomen eteläosissa niiden näkymiseen vaikuttaa Auringon aktiivisuus, joka vaihtelee yhdentoista vuoden sykleissä. Pitkän hiljaisen kauden jälkeen Auringon aktiivisuus on taas nousussa. Tänä syksynä on jo näkynyt revontulia kautta maan. Eteläisessä Suomessa niitä kannattaa yleensä etsiä pohjoisen horisontin suunnasta. - AURINGONPIMENNYSTÄ.
Tiistaina 25. lokakuuta keskipäivän aikoihin alkaa osittainen auringonpimennys, joka näkyy koko maassa. Auringon kiekon halkaisijasta pimenee 59–69 prosenttia. Lokakuussa on usein pilvistä. mutta kyseessä on sen verran mojova pimennys, että sitä kannattaa silti yrittää tiirailla. Auringon katsominen vaatii asianmukaiset suojavälineet.