1. Huolettomalla puutarhanhoidolla.Siili tykkää vähän sotkuisesta pihamaasta, eli ei kannata sliipata sitä kynsisaksilla ja robottileikkureilla. Tämä on siilin kannalta olennaisin asia. Omalla rivitalopihallani on leikkimökki, jonka alle siili usein menee, sekä hoitamattomia pensaita. Voin perustella huolimatonta pihaa siilin huomioimisella.
  2. Tarjoamalla vettä.Kesän kuivien kausien aikana veden saanti on oleellista. Kaupunkiympäristöissä on monesti kuivaa, eikä sieltä löydy esimerkiksi ojia, joissa olisi vettä. Jos pihamaalla liikkuu siilejä, vettä olisi hyvä viedä niiden saataville.
  3. Ruokkimalla syksyllä.Jos siiliä haluaa ruokkia, niin syksyllä se olisi perusteltua. Se vahvistaa kesän poikasia ja laihoja naaraita talven varalle. Urokset taas lähtevät talvehtimispaikoilleen parhaimmillaan jo elokuussa. Keskikesällä ruokkimista en suosittelisi, sillä ruokintapisteillä sairaudet voivat levitä, ja ne lisäävät turhaan yksilöiden välisiä kontakteja. En itse ruoki siilejä. Tavoitteena on luonnonvarainen eläin, joten tärkeintä on pitää oma ympäristönsä siilille otollisena.
luonnonkalenteripuutarhanhoitosiili

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.