1. KUVAA TUTTU KOHDE UUDELLA TAVALLA.
    Erikoisempia varusteita ei tarvita, sillä kaikilla on kännykät mukana. Älä hae kuuta taivaalta, vaan kuvaa luonnon ja sään antamien olosuhteiden mukaan. Valitse tuttu kohde, kuten puu tai kivenlohkare, ja koeta löytää uusi etäisyys tai kuvakulma, ettei ottaisi kuvaa aina suoraan silmien korkeudelta. Koeta löytää uusi lähestymistapa, vaikka kohde olisi tuttu ja sellainen, jota olet ennenkin kuvannut.
  2. LÄHDE JÄLJILLE.
    Asun täällä pohjoisessa, missä lajisto on talvella aika suppea, mutta lunta on paljon. Jälkiä löytyy kyllä, jos on vähänkin lunta. Usein talvella kuvaan pelkkiä jälkiä, jänik­sen tai vaikkapa riekon polkuja löytyy usein. Itse eläimiä näkyy harvoin, koska ne liikkuvat usein eri aikaan. Ennemmin lähdetään päiväsaikaan katsomaan, mitä yöllä on ollut liikkeellä.
  3. KUUNTELE ÄÄNIÄ.
    Jos menee oikein metsään, siellä tulee havainnoitua hömö­tiaista ja talitiaista. Luonnon äänet täällä ovat pikkulintupainotteisia, sillä moni isompi lintu muuttaa pois talveksi. Käpytikkaa on myös helppo tarkkailla, tikan naputtelua kuuluu usein.
lintujen äänetlumijäljetluonnonkalenteriluontokuvaus

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.