Orava on sekasyöjä, ja etenkin kesällä se voi napata linnunpesästä munan tai poikasen. Talvella ruokalista lyhenee, mutta oravan joustavuus auttaa sitä selviämään talven yli.

Syksyn mittaan orava on piilottanut ruokaa esimerkiksi kaivamalla siemeniä maahan. Myös sienet maistuvat tupsukorvalle. Niitä orava on nostellut oksanhankoihin talteen kuivumaan.

Ruoan piilottaminen jatkuu talvellakin, jos syötävää löytyy enemmän kuin orava jaksaa kerralla nakerrella.
Lumessa kaiveleva orava saattaa siis olla etsiskelemässä syksyistä ruokapiiloaan, tai jos lähistöllä on lintulauta, hautaamassa pähkinöitä ja siemeniä uuteen lumipiiloon.

Talven aikana tärkeintä ravintoa oravalle ovat kuusen siemenet. Se nakertaa kävyistä irti kaikki suomutkin siemeniä tavoitellessaan, joten kaljut käpyjen rangat ovat usein oravan tekosia.Samaan tapaan käpyjä purkavat tosin myös hiiret ja myyrät.

Kuusen käpysato vaihtelee suuresti vuosien välillä, eikä kävyistä aina riitä hengen pitimiksi.

Jos siemeniä on tarjolla vähän, orava turvautuu kuusen silmuihin. Se katkaisee oksan kärjestä tuoreimman vuosikasvaimen, mutta nakertaa siitä vain kukkasilmut. Loput se heittää menemään.

Kukkasilmuissa on niukasti syötävää, joten orava voi syödessään katkoa suuren määrän vuosikasvaimia, jolloin niitä putoilee maahan kehäksi kuusen ympärille.

Siemenet sisältävät runsaasti rasvaa ja myös proteiinia. Niistä orava saa paljon energiaa helposti sulavassa muodossa. Siksi se ei turvaudu silmuihin hyvinä kuusen käpytalvina.

Vinkki! Tänä vuonna kuusen kukinta oli laajalti hyvä, mutta hyönteiset ovat voineet verottaa siemensatoa. Metsäpuiden kukinnan ja siemensatojen seurantatietoa löytyy Luonnonvarakeskuksen verkkosivuilta osoitteesta luke.fi.

KuusenkäpykuusiluonnonkalenterioravaruokavarastotTalvivarastot

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.