Saamme Merikarvialla runsaasti kampeloita. Kun asettaa ne vaalea puoli alaspäin, osa täytyy avata oikealta ja osa vasemmalta puolelta. Ovatko toiset naaraita ja toiset koiraita vai mistä on kysymys?

Suomen kampelalajit kuuluvat joko vasensilmäkampeloiden (piikkikampela) tai oikeasilmäkampeloiden heimoon (kampela, punakampela ja hietakampela).

Oikeasilmäkampeloiden lajeilla poikasvaiheen alkupuolella silmät kiertyvät oikealle kyljelle. Tästä kyljestä tulee kalan yläkylki, värillinen kylki. Vasensilmäkampeloilla taas vasemmasta kyljestä tulee yläkylki.
Kampelasaaliissa on voinut olla sekä kampeloita että piikkikampeloita eli oikeakylkiset kalat olivat eri lajia kuin vasenkylkiset. Merikarvialla kampela on yleinen ja piikkikampela vain satunnainen saalis.
Koska kysyjä ei mainitse mitään kampeloiden muista ulkonäköeroista, lienee lähdettävä siitä, että kyseessä on yksi ja sama laji, kampela.

Kampelan silmät ovat siis yleensä oikealla kyljellä, mutta tutkimusten mukaan kampelakannassa voi olla jopa 30 prosenttia poikkeavia, vasenkylkisiä yksilöitä. Yksittäisessä saaliissa osuus voi olla suurempikin.
Sukupuolen kanssa tällä vaihtelulla ei ole tekemistä.

kampela

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!