Suomessa kasvaa kaksi syötävää orakaslajia, vaaleaorakas ja rusko-orakas. Kaksiko? Ei hyvänen aika, jo rusko-orakkaita on ainakin kolme lajia ja voi olla enemmänkin.

Aika monet ovatkin ihmetelleet, kun metsästä löytyy rusko-orakkaan värisiä isojakin orakkaita, joiden piikit ovat johteisesti jalkaan nähden. Rusko-orakkaalla piikkien pitäisi olla tasatyviset. Vaaleaorakashan taas on yleensä lampaankäävän värinen. Lisäksi löytyy ryppäinä kasvavia rusko-orakkaita, lakiltaan napamaisia rusko-orakkaita, rusko-orakkaita, joiden piikit ovat talttamaiset, toisilla piikkiset….

Aika hiljattain on selvitetty, että meillä on simaorakas, ryväsorakas ja rusko-orakas. Kaikki nämä on selitetty tieteelle jo aikaisemmin, mutta niiden olemassaolo on vasta nyt todennettu Suomestakin. Tällä kaikella ei ole kuitenkaan mitään tekemistä niiden syötävyyden kanssa, kaikki ovat yhtä mainioita ruokasieniä ja vaaleaorakkaan veroisia. Ja vaaleaorakashan on tunnetusti mainio, mureamaltoinen  ruokasieni kaikin tavoin käytettynä. Eikä piikkejä tarvitse harjata pois.

Orakkaat ovat myös hyviä sieniä vasta-alkajalle, koska niiden näköisiä muita – saati myrkyllisiä sieniä ei ole. Ryhmänä näitä kutsutaan vahvero-orakkaiksi.

Kuva: Lasse Kosonen

Rusko-orakas. Kuva: Lasse Kosonen

orakassienivinkitsienivinkki

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!