Kirjassa sanotaan, että nuoren mustarastaan nokka on tumma, vanhan keltainen. Toisaalta sanotaan, että kottaraisen nokka on kesällä keltainen ja tummuu talveksi. Olen nähnyt sekä keltanokkaisia että tummanokkaisia mustarastaita. Ovatko tummanokkaiset nuoria?

Monien lintujen nokan väri vaihtelee vuodenajan, iän ja sukupuolen mukaan. Näin on sekä mustarastaalla että kottaraisella. Värivaihtelut ovat lajityypillisiä, eikä kottaraisen nokan värin vaihtelun perusteella ole syytä tehdä johtopäätöksiä toisten lajien, esimerkiksi mustarastaan, nokan värin vaihtelusta.

Suurimman värieron mustarastaan nokkaan aiheuttaa sukupuoli. Tummanruskealla naaraalla on tumma nokka. Kun naaras vanhenee, sen nokkaan – lähinnä tyvipuolelle – ilmestyy kellanpunaista väriä, mutta se on silti yleisväriltään tumma.

Koiraan nokan väri vaihtelee keltaisen ja tumman välillä. Vanhalla koiraalla on oranssinkeltainen nokka, joka saattaa olla syksyllä syyssulkasadon jälkeen tummempi kuin keväällä, mahdollisesti joskus kokonaan tumma. Nuorella koiraalla on syksyllä tumma nokka, mutta siinä saattaa puolestaan olla oranssinkeltaista väriä etenkin tyviosassa. Keväällä nuoren, edellisenä kesänä syntyneen koiraan nokka saa enemmän keltaista väriä ja saattaa olla jo pesimäkautena kokonaan keltainen.

Mustarastailla on siis nokan väreissä myös yksilöllistä vaihtelua, ja usein nokassa on sekä tummaa että keltaista väriä. Täysin tummanokkaiset linnut ovat syksyllä ja talvella naaraita tai nuoria lintuja, keväällä ja kesällä tavallisesti vain naaraita.

mustarastas

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!