Anglo Americanin suomalainen tytäryhtiö AA Sakatti Mining sai Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta kuusi kairauslupaa Viiankiaavan suojellulle suoalueelle entistä laajempaa malminetsintää varten.

Rajat Lapin kaivoksille, Kansalaisten kaivosvaltuuskunta ja Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Sompion luonnonystävät valittivat neljästä luvasta Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Yhdistysten mielestä malminetsintäluvan ympäristövaikutuksiin liittyvissä selvityksissä oli useita puutteita.

”Viiankiaavalla syväkairataan myös parhaillaan. Käydessäni alueella ennen joulua kuului kairauksen melu vielä kahden kilometrin päässä. Syväkairaus vaarantaa alueen herkän luonnon monin eri tavoin. Kairaus yhdessä pisteessä kestää useiden viikkojen ajan, syväkairaten kallioperää ympärivuorokautisesti fossiilisten polttoaineiden voimalla”, kertoo Sompion Luonnonystävien puheenjohtaja Sisli Piisilä.

Hallinto-oikeus kumosi myönnetyt aloitusluvat kahdesta suurimmasta kairausluvasta jo 22.12.2023.

”Tukes ja kaivosyhtiö yrittävät junailla aloituslupia ilmeisen laittomin perustein, mutta onnistuimme torppaamaan räikeimmin virheelliset”, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Jari Natunen.

AA Sakatti Mining perustelee kairauksia kaivosalueensa täsmennystarpeella.

”Näillä hakemuksilla koetettiin ehkä saada kaikki mahdolliset esiintymät mukaan kaivosalueeseen, ettei kilpaileva yhtiö tule siihen viereen”, Natunen sanoo. Natusen mukaan kairauslupien merkittävimmät ongelmat liittyvät haitallisiin kemiallisiin vaikutuksiin pinta- ja pohjaveden kautta, sekä kairauksen aiheuttamaan meluun.

Kemiallisiin vaikutuksiin liittyvässä Metsähallituksen lausunnossa todetaan, että EU:n luontodirektiivin tiukasti suojeleman viitasammakon kutualueen kairausta pitäisi harkita uudelleen. Kairaus kutualueella voi aiheuttaa saastumista.

”Ely-keskus ei ole ottanut asiaa vakavasti”, Natunen sanoo.

Ympäristövaikutusten arviointi- eli yva-selostuksen mukaan kairauksella ei ole haitallisia kemiallisia vaikutuksia. Yvassa viitataan erilaisiin raportteihin, joita ei ole koskaan julkaistu ja kuulutettu. Natunen sai raportit ely-keskuksesta pyytämällä, mutta sitä ennen ne piti tilata ely-keskukseen.

”Eli Natura-selvitykset oli tehty perehtymättä näihin raportteihin”, hän jatkaa.

Natunen näkee viranomaisen toiminnassa hyväuskoisuutta. Hän ihmettelee, että jos konsultin tekemässä Natura-raportissa lukee, että toiminnalla ei ole vaikutuksia, niin miksi viranomainen päättää uskoa sen.

“Onko se tyhmyyttä, resurssien puutetta vai rakenteellista korruptiota?”, Natunen kysyy.

Jari Natunen ottamassa vesinäytteitä Nuasjärvellä Talvivaaran kaivoksen lähellä. Kuva: Johanna Överfors

Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Jari Natunen: ”Emme ole tyytyväisiä yhtiön ympäristövastuullisuuteen”

 

Toiminnan aloittamisluvan myötä kaivosyhtiö voi aloittaa kairauksen valituksista huolimatta.
Siitä voi seurata peruuttamattomia haittoja luontoarvoille. Tukes on myöntänyt lupia myös joulun pyhinä.

Kaivosyhtiö haluaa mahdollisesti kairata jo tänä talvena.
Natura-alueella luvissa on ehto, että kairaukset pitää tehdä kun suo on jäässä. Katsotaan, että tämä suojelisi ympäristöä. Kamppailu aloitusluvista osoittaa, että kairaamaan pyritään heti, ja se on mahdollisesti jo aloitettu valituksista piittaamatta.

Viiankiaavan kaivoshankkeesta on käynnissä myös ympäristölupaprosessi.
Kairaukset ovat osa tätä kokonaisuutta. Hätäisessä toiminnassa ja huonossa ympäristövaikutusten huomioinnissa voisi kiinnittää huomiota yrityksen yhteiskuntavastuuseen. Miten tällainen hanke sopii isolle monikansalliselle yhtiölle, joka esittää toimivansa vastuullisesti?

Suomen Luonto -lehteä julkaisee Suomen luonnonsuojeluliitto.

aa sakatti mininganglo americankaivoksetkaivosNatura-aluesoidensuojelualueViiankiaapa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.