Mehiläishaukka Päivin matkavauhti on pysynyt hyvänä. Eiliseen mennessä se oli lentänyt päiväntasaajan pohjoispuolelle, Burundin, Ruandan ja Ugandan poikki Kongon demokraattisen tasavallan koillisnurkalle. Huomenna Päivi varmasti jo ylittää rajan Etelä-Sudaniin. Se tulee nuoreen, vuonna 2011 perustettuun valtioon, jonka nimi tulee Suddista, Valkoisen Niilin halkaisemasta kosteikosta. Sitten edessä on Sahara.

”Yleensä se lentää vähän nopeammin Saharan poikki, pidempiä päivämatkoja”, kertoo Päivin seurannasta vastaava tutkija Patrik Byholm Novia-ammattikorkeakoulusta.

Seuraavaksi Päivi ottaisi siis nopeamman pyrähdyksen pesäpaikkaansa kohti. Linnun lentovauhdista, joka on tähän mennessä ollut 227 kilometriä päivässä, on voinut laskea, että tasaisella vauhdinjaolla se tulisi pesäpaikalleen Vesilahdelle 4. kesäkuuta. Saharan lisäksi meret, säät ja mehiläishaukan opportunistinen mieli voivat kuitenkin muuttaa Päivin reittiä, niin että todellisuudessa voi vain ympäripyöreästi arvioida, että se ehtii perille joskus kesäkuun toisen ja kuudennen päivän välillä.

Byholmin mukaan mehiläishaukat poikkeavat monista muista petolinnuista siinä, että niiden muuttosuunnat eivät ole kovin tarkkaan kanavoituneita. Päivikin on nyt vähän kaartanut länteen, ehkä mukavien pasaatituulien mukana. Seuraavaksi se voi puolestaan lähteä loivasti kaakkoon Punaista merta kohti, kuten aikaisempina vuosina, tai tulla Välimeren yli jostain aivan muualta.

”Mehiläishaukat muuttavat hyvin leveällä rintamalla. Valtaosa muuttaa Israelin ja Libanonin kautta, mutta on lintuja, jotka menevät Tunisiasta Italiaan, ja jotkut tulevat Gibralttarinkin yli”, Byholm kertoo. ”Se on varmaan vain niin opportunistinen ja voimakas lentäjä moniin muihin lajeihin verrattuina, ettei se ole riippuvainen nousevista ilmavirtauksista. Jotkut lajithan eivät siedä allaan ollenkaan vettä vaan kiertävät meret samoja reittejä.”

Vielä Päivi on kuitenkin Kongon demokraattisessa tasavallassa. Eilen se lepäsi jossain Hoyon suojelualueen liepeillä, jossa oli ennen luontoturistien suosima hotelli. Hotelli on autioitunut maan sekavan tilanteen takia, mutta ilmeisesti alueella elää yhä villin näköisiä häntäapinoita gueretsoita, simpansseja ja raidallisia nautaeläimiä bongoja. Lepakkoluolia olisi yhden lähteen mukaan peräti 28.

Kaikkea se Päivi näkee.

mehiläishaukkaPäivi-haukkasatelliittiseuranta

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!