Vuosi sitten marraskuussa Suomen Luonto seurasi Etelä-Norjassa pannoitetun suden liikkeitä. Otus vaelsi halki Suomen Lapin päätyen lopulta Venäjän puolelle Kostamukseen. Se oli tuolloin tehnyt pannoitettujen susien maailmanennätyksen vaellusmatkan pituudessa – pitkälti yli 2000 km.

Viime syyskuussa panta alkoi yllättäen tikittää uusia paikannuksia suden kulkureiteistä. Susi olikin Suomen puolella Suomussalmen Martinselkosessa! Panta alkoi purkaa samalla vanhempaakin tietoa, joista saattoi päätellä sen kulkeneen Venäjän rajan molemmin puolin kesästä lähtien.

Suden pantalähetin oli ollut vaienneena lähes 10 kuukautta. Venäjän puolella GSM-verkko on harva ja susi voi kulkea siellä pitkiäkin matkoja päätymättä kenttiin. Tutkijat olivat pitäneet jo mahdollisena suden päätymistä metsästäjien surmaamaksi Vienan korvissa.

Lokakuun lopulla panta jälleen hiljeni. Susi oli jolkutellut koko kuluneen syksyn kahden puolen rajaa tehden käyntejä Hossa–Irnin, Näljängän ja Hallan paliskuntien alueille. Kainuun Riistakeskuksen vs. riistapäällikkö Marko Paasimaa kertoo pannan viimeisen päivityksen tulleen 25. lokakuuta.

Marraskuun puolivälissä Hallan ja Hossa–Irnin alueille myönnettiin viisi sudenkaatolupaa porovahinkojen perusteella. Luvissa pantasutta ei ole otettu huomioon, lukuun ottamatta pyyntöä palauttaa panta lähettimineen Riistakeskukseen, jos susi kaadetaan.

”Toistaiseksi yhtään sutta ei ole ilmoitettu kaadetuksi”, kertoo Paasimaa.

Riistakeskuksen erikoissuunnittelija Harri Norbergin mukaan on mielenkiintoista, että panta ylipäänsä pelasi vielä lokakuussa antaen paikannuksia. Lähettimen virta lienee kuitenkin nyt loppunut. Lähetin on voinut myös viime talvena olla pakkasen takia väliaikaisesti sammuneena.

Suomen Luonto seuraa valppaana mikäli ennätyssuden seikkailuista kuuluu jatkossa vielä uutisia.

 

Vesa Luhta
Kirjoittaja on Suomen Luonnon avustaja.

 

gpskaatolupapantasusisusivaellus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.