Joka kesä saamme lukea lehdistä tarinoita sinisorsista, jotka pesivät kerrostalojen parvekkeilla ja kaupunkien karuilla sisäpihoilla. Hankalissa paikoissa, kaukana vedestä. Mikä ihme niitä sinne vetää?

BirdLife Suomen toimistolle tulee kesäaikaan paljon yhteydenottoja koskien kerrostalosorsia, kertoo suojeluasiantuntija Tero Toivanen. Ihmiset ovat huolissaan siitä, miten poikaset pääsevät turvallisesti maahan usein korkealla sijaitsevista pesäpaikoistaan ja miten ne pärjäävät liikenteen seassa.

”Poikaset selviävät aika isoistakin pudotuksista”, kertoo Toivanen. Monet sorsalinnut pesivät kaukana vesistöistä, joten kaupunkisorsien useamman kilometrin marssit pesäpaikalta vesistöjen äärelle eivät ole mitenkään poikkeuksellisia. Toki kaupunkien vilkas liikenne tuo vaellukselle omat vaaransa.

Myös poikasten ravinnonsaanti mietityttää lintujen ystäviä. Sinisorsan poikaset eivät kuitenkaan syö pesässä, vaan emo kuljettaa ne sopiville ruokailumaille pian kuoriutumisen jälkeen.

Sorsien pesiminen ydinkeskustoissa ei ole mikään uusi ilmiö, vaan niitä on viihtynyt kivikaupungeissa jo kauan. Kaupungeista löytyy suojapaikkoja, ja ihmisten läheisyys voi tarjota turvaa. Parvekkeella sorsa on kuin herran kukkarossa. Poikasten on ehkä hankala päästä pois, mutta eivätpähän pedotkaan pääse pesälle. Saattaa olla, että pesinnät onnistuvat tällaisissa paikoissa keskimääräistä paremmin.

”Tällaisella käytöksellä onkin kaikki edellytykset yleistyä”, toteaa Toivanen.

Sorsien lisäksi monet pikkulinnut pesivät ihmisten ilmoilla. Pesiä löytyy kukkaruukuista, parvekelaatikoista, puutarhavajoista, polkypyörien koreista ja niin edelleen. Saaristossa kasvaa pieniä reissupääskyjä, jotka ajelevat losseilla edes takaisin. Vanhemmat lentelevät mukana tuoden hyönteisevästä matkustavan pesueen nälkäisiin kitoihin.

Mikä on Toivasen mielestä erikoisin pesäpaikka, josta hän tietää poikasten ponnistaneen maailmalle?

”Västäräkin onnistunut pesintä säännöllisesti käytössä olevan auton moottoritilassa on aika kova juttu”, toteaa Toivanen. Kuinkahan paljon västäräkinpojille on pesässä kilometrejä kertynyt?

Mikä on erikoisin paikka, mistä sinä olet löytänyt linnunpesän?

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.