Jyväskylän yliopistossa kehitetään viruksia heikentäviä pintoja, jotka vähentävät tartuntatautien leviämistä. Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin pihkan ainesosan tehoavan koronaviruksiin ja vähentävän niiden infektiokykyä muovipinnoilla.

Jyväskylän yliopiston solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäen tutkimusryhmä selvittää, miten erilaiset pinnat ja materiaalit voivat heikentää virustautien leviämistä. Tarkoituksena on tutkia muun muassa se, miten pitkään koronavirukset selviävät erilaisilla pinnoilla kosteuden ja lämpötilan vaihdellessa. Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksessa tutkittiin pihkaa sisältäviä muovipintoja kausittain ihimsellä esiintyvää koronavirusta ja SARS-CoV-2-virusta vastaan.

Tutkimuksessa havaittiin, että virukset säilyivät jopa yli kaksi vuorokautta käsittelemättömillä muovipinnoilla. Pihkalla käsitelty muovipinta osoitti hyvää viruksenvastaista vaikutusta jo 15 minuutin kuluttua kosketuksesta ja erinomaista tehoa 30 minuutin kuluttua. Pihkalla käsitelty muovi on siten lupaava ehdokas virusten lisääntymistä ehkäiseväksi eli antiviraaliseksi pinnaksi. Parhaillaan tutkitaan myös sitä, mitkä pihkan ainesosat ovat tehokkaimpia.

”Tällaisella tiedolla olisi suoraa hyötyä sekä kuluttajille että teollisuudelle. Antiviraalisuutta voidaan hyödyntää esimerkiksi ravintoloissa, päiväkodeissa, julkisessa liikenteessä ja kaupoissa, joissa on paljon pintoja, joilla virukset voivat elää pitkään ja pääsevät helposti leviämään”, sanoo professori Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

Lue lisää Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta.

Parantavat puut

antiviraaliJyväskylän yliopistokoronaviruspihkapihkan ainesosaVarpu Marjomäkivirus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.