Lintujen asuntomessut rakennettiin Luumäen Jurvalaan puolen hehtaarin omakotitontille kevättalvella 2015. Asumuksia ripustettiin 30, jotka soveltuivat 12 lintulajille. Pönttömestarina toimi karhulalainen Urpo Koponen. Artikkeli aiheesta julkaistiin Suomen Luonnossa 3/2015.

Toivotut lajit olivat

leppälintu / käki
punarinta
kirjosieppo
sinitiainen
kuusitiainen
harmaasieppo
västäräkki
pikkuvarpunen
kottarainen
käenpiika
tervapääsky
puukiipijä

Pian katsojia alkoikin tulla ja ensimmäiset pöntöt varattiin hyvin pian. Kesäkuun alun tarkastuksissa mieliala oli toiveikas. ”Oikein hyvä avaus pönttöprojektissamme”, Koponen sanoi. ”Tontin 30 pöntöstä 10 on tai on ollut käytössä.” Erityisen ilon aihe oli käenpiian pöntöstä paljastuneet 11 munaa!

Kesä 2015 oli kuitenkin sateinen ja kylmä. Jurvalan pesintätulos oli muun Suomen kaltainen. Lopulta 12 pönttöä sai asukkaat, taloksi asettuivat sinitiainen, kirjosieppo, talitiainen, käenpiika, tervapääsky ja orava. Kaikki tervapääskyn munat päätyivät oravan kitaan, mutta uusia tinttejä, kirjosieppoja ja käenpiikoja lehahti maailmalle liki 60.

Urpo Koponen valvoo leppälinnun pöntön kiinnitystä. Tikkailla Pertti Vinnikka, tontin omistaja Helena Vikstedt pitää kirjaa. Kuva: Timo Vesterinen.

Niin koitti uusi kevät ja odotukset olivat korkealla. Ei kai kahta yhtä kurjaa kesää voi tulla peräjälkeen. Eikä tullutkaan. Pesimäkausi 2016 alkoi Jurvalassa silti hieman huolestuttavasi. Käenpiika ja orava olivat ottaneet vääpelin prenikat ja hetken näytti siltä, ettei muilla ollut tälle tontille nokan koputtamista. Kesäkuun alussa jöön pitäjät olivat saaneet naapureikseen vain sinitiaisia, talitiaisia ja kirjosieppoja.

Sitten tapahtui myönteinen käänne ja Urpo Koponen saattoi paukutella henkseleitään.
”Upea pesimistulos 2016. Ei poikaskuolemia lainkaan”, hän iloitsee. ”Perussetin – sinitiainen, talitiainen, kirjosieppo, käenpiika – lisäksi pesijöinä olivat nyt myös leppälintu, kuusitiainen ja punarinta.”

Linnunpesä löytyi 14 pöntöstä, joiden lisäksi tulevat vielä metsähiiren, oravan, erakkoampiaisen ja kartanokimalaisen pesät. Yksi pöntöistä oli varpuspöllön varastona. Kaikkiaan siis 19 pönttöä oli asuttuna. Lisäksi västäräkin pöntössä oli pieni ”heinäpesän alkukyhäelmä”, joka myös voitoksi luettakoon.

Kaiken kaikkiaan pöntötys on tuonut pihalle valtavasti kuhinaa, jota talon asukkaat saavat seurata henkeään pidätellen. Jännitystä riittää koko vuodeksi. Dramaattisin hetki koettiin viime heinäkuussa, kun orava kiilautui tervapääskyn pöntön lentoaukkoon pesäaineksiksi viemänsä trasselitukon kera. Tarina sai onnellisen lopun ja tapaus herätti huomiota laajemminkin. Se julkaistiin muun muassa virolaisessa Postimees-lehdessä. Voisikin sanoa, että näin Luumäen Asuntomessuista tuli peräti kansainväliset.

kolopesijätlinnunpöntötlintujen asuntomessut

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.