Tällaisena vuonna, jona kevät hidastelee tuloaan, ovat metsäisemmät polut huhtikuun jälkipuoliskolla pääkaupunkiseudun tuntumassa vielä osin lumessa tai jäässä, ja maasto kovin märkää. Tämä saa polkujuoksijan suuntaamaan toiveikkaana Inkoon Kopparnäsiin – ehkä eteläisellä merenrannalla talven rippeitä ei enää näkyisi?

Inkoossa sijaitsevalla merenranta-alueella on mielenkiintoinen historia: se on säästynyt rakentamiselta siksi, että sinne suunniteltiin 1960-luvulla ydinvoimalaa. Niemi oli sittemmin Imatran Voiman henkilöstön virkistyskäytössä, ja nykyään se on kaikille avointa virkistysaluetta ja hieno luontokohde. Täällä pesii muun muassa harvinaisempi kangaskiuru.

Polkujuoksijalle Kopparnäs on hieno ja helppo kohde, etenkin jos haluaa kirmata merellisillä rantakallioilla. Noin viiden kilometrin pituisen rantareitin Klobbackantieltä Kolavikeniin juoksee ilomielin edestakaisin: polku kulkee koko ajan aivan rantaa myöten, ja siltä kelpaa ihailla maisemia. Reitti mutkittelee välillä lehtipuuvaltaisessa metsässä, välillä kuusten lomassa, välillä männikössä ja välillä vanhan tilan raunioiden ohitse. Ja koko ajan toisella puolella siintää meri.

Polku on valtaosin hyvin helppokulkuista: paikoin sorapohjaista ulkoilupolkua, paikoin sileää kalliota. Osa matkasta kuitenkin taittuu metsäpolulla, ja siellä lenkkarinsa saa märiksi ainakin tähän aikaan vuodesta. Ja Sandvikenin uimarannalla saa taittaa pienen pätkän oikein hienossa hiekassa – se on hyvää treeniä! Yleisesti ottaen rantareitti on kuitenkin 10 kilometrin pituiseksi helppo ja kevyt juosta; sillä on oikeastaan vain yksi isompi nousu, Ålandsbergetin näköalakalliolle. Sen päällä kelpaa tasata hengitystään komeiden näkymien äärellä.

Jättimäisten kaislojen viertä on hauska kulkea ja kuunnella niiden suhinaa. Kevät on täällä tosiaan pidemmällä kuin sisämaassa: vain pieniä jäiden rippeitä lilluu enää poukamissa, ja joutsenet uivat aivan rantavedessä.

Rantareitti on merkitty valkoisin maalimerkein. Aivan joka kohdassa merkkejä ei näy, mutta oikealla polulla on helppo pysyä tai ainakin sille löytää harhautuessaan nopeasti takaisin, kun pyrkii koko ajan pysymään lähellä vesirajaa. Eksymisen vaaraa ei ole.

Kopparnäsin alueelta löytyy polkujuoksijalle muitakin vaihtoehtoja, etenkin jos on valmis taittamaan osan matkasta hiekkateitä pitkin. Kesäisin järjestettävän Kopparnäs Coast Trail -juoksutapahtuman pisin reitti on 18 kilometriä.

Alueella on useita pysäköintialueita sekä taukopaikkoja puuceineen ja keittokatoksineen.

Kartta ja lisätietoja alueesta: Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen sivuilta.

Alueen muita polkujuoksureittejä ja tietoa kesän juoksutapahtumasta: https://coasttrail.run

Ajo-ohje: Helsinki–Hanko-tieltä (numero 51) käännytään Degerbyn kohdalta etelään ja ajetaan Kopparnäsintietä noin 7 kilometriä.

kevätretkipolkujuoksuretkelläRetkivinkki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.