Ruska eri aikaan vierekkäisissä puissa
Haluaisin tietää, miksi joihinkin puihin tulee ruska aikaisemmin kuin toisiin puihin. Pohdin, että se voisi johtua puulajista, mutta olen nähnyt vierekkäin kaksi vaahteraa, joista toinen oli vielä täysin vihreä ja toinen jo vaihtanut väriä. Mistä tämä voi johtua?
Ruskan alkamiseen vaikuttavat ensi sijassa päivien lyheneminen ja säiden viileneminen, jolloin yhteyttäminen vähenee ja lopulta päättyy kokonaan.
Kasvupaikka voi aiheuttaa eroja ruskan alkamisessa: katulampun alla kasvava koivu pitää vihreät lehtensä pitempään kuin luonnonvalossa kasvava lajitoveri, ja kuivalla paikalla kasvavan puun ruska on usein voimakkaampi kuin kosteassa ympäristössä kasvavan.
Yksilöiden välillä on myös perinnöllisiä eroja, mikä osaltaan selittää vierekkäin kasvavien, saman lajin puuyksilöiden eriaikaisuuden. Moni on ihastellut syksyisin haaparyhmien ruskaa: yksi runkoryhmä loistaa keltaisena, toinen punaisena.
Vierekkäin kasvavien haapojen tismalleen samanlainen ruska kertoo siitä, että ne ovat yhtä ja samaa yksilöä eli kloonia. Todennäköisesti lähekkäin kasvavien mutta eri vaiheessa olevien vaahteroiden ruska johtuu eroista näiden puuyksilöiden perimässä.