Islantilaisen tulivuorenpurkauksen aikaan julkaistuissa kuvissa näkyy salamointia. Liittyvätkö nämä jotenkin yhteen vai onko kyse sattumasta?

Salamointi ja tulivuoren purkaukset liittyvät toisiinsa. Tuhkapilven kiinteät ainekset vastaavat tavallisen ukkospilven jääkiteitä. Kun tuhkapilvi nousee voimakkaasti ylöspäin, ne hankautuvat toisiinsa ja niiden pinnalle muodostuu sähkövarauksia ukkospilven tavoin. Varaukset purkautuvat salamointina kuten Islannin kuvista on voitu nähdä.
Tulivuorisalamointi edellyttää, että tuhkapilven nousunopeus ja pilven tiheys on riittävän suuri. Näin salamointia on vain purkauksen äärimmäisissä tilanteissa, ei aina eikä jatkuvasti.
Vulkaaninen salamointi on usein havaittu. Muun muassa kuuluisa Vesuviuksen purkaus vuonna 79 tuotti voimakasta salamointia, kuten tapausta tarkkaan kuvannut historioitsija Plinius kertoo klassisessa raportissaan Pompeijin tuhosta.
Vulkaaninen salamointi on tyypillisesti tuhkapilven sisällä, ei pilvestä maahan kuten tavallisessa ukkosessa, vaikka niissäkin on pilvisalamointia. Molemmissa tapauksissa on siis hankaussähköön liittyviä varauskertymiä, joiden vapautuminen aiheuttaa salaman.

tulivuorenpurkaus

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!