21. Lannoita kukkapenkki nokkosella

Teollisesti valmistetut lannoitteet sisältävät fosforia, jota louhitaan kaivoksissa myös Suomessa. Ympäristön kannalta parempi valinta ovat luonnonmukaiset lannoitustuotteet, mutta näppärä ratkaisu löytyy myös lähempää: Kerää ämpäri täyteen nokkosia ja kaada vettä päälle. Odota viikosta kahteen ja siivilöi sitten nokkoset pois – lannoite on valmis! Korkean typpipitoisuuden vuoksi nokkoslannoite täytyy laimentaa vedellä ennen käyttöä suhteessa 1:10.

22. Pakasta raaka-aineet, vältä hävikki

Ruoanvalmistuksen jälkeen jääkaappiin jää monesti pyörimään tähteitä. Puoli pussia porkkanoita, osa parsakaalista, avattu ruokakerma ja niin edelleen. Ota pakastin hyötykäyttöön, sillä monet raaka-aineet voi pakastaa sellaisinaan. Esimerkiksi monet yrtit, maitotuotteet, purjo, paprika ja avokado voidaan pakastaa tuoreeltaan. Monet juurekset ja vihannekset kannattaa pilkkoa ja keittää lyhyesti ennen pakastusta.

23. Käsittele kodin vaarallinen jäte oikein

Väärään paikkaan joutunut vaarallinen jäte aiheuttaa haittaa niin ympäristölle kuin ihmisillekin. Esimerkiksi elohopea kertyy eliöihin ja voi vaurioittaa hermostoa ja munuaisia. Kuumemittareiden lisäksi myös energiansäästölampuissa ja loisteputkissa käytetään elohopeaa, joten ne täytyy huolehtia keräyspisteisiin.

Vaarallista jätettä ovat myös monet kosmetiikkatuotteet painepakkauksineen sekä kodin puhdistusaineet. Tarkista pakkauksen kylki: kaikki varoitusmerkillä varustettu on vaarallista jätettä. Täysin tyhjät pakkaukset voi kuitenkin useimmiten lajitella muovin- tai metallinkeräykseen. Lue lisää vaarallisen jätteen lajitteluohjeita täältä!

24. Passaa pyykkirumba, käsittele vain tahrat

Vaatteiden pesuun kuluu sekä vettä että energiaa. Pesuveden mukana teknisistä tekstiileistä ja fleecestä irronnut mikromuovi päätyy vesistöihin, sillä jäteveden puhdistamot eivät pysäytä sitä. Pyykkäämisen sijaan moni vaate raikastuu tuulettamalla, ja pienet tahrat voi poistaa pesemättä koko vaatetta.

25. Vuokraa vaatteet, varusteet ja kodinkoneet

Jakamistalous yleistyy ja on yhä useampien ulottuvilla. Vaatevuokraamoista voi hakea uuden asun joka juhlaan, ja jos vanhoja vaatteitaan haluaa tuunata, ompelukonekin löytyy vuokralle. Netistä löytyy sivustoja, joiden kautta yksityishenkilöt vuokraavat toisilleen muun muassa retkeilyvälineitä, puutarhakoneita, veneitä ja autoja.

Katso juttusarjan kaikki vinkit >

kestävyyskestävä elämäkuluttaminensata askelta

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.