Kuukauden kateissa ollut arosuohaukka Selja antoi itsestään yllättäen elonmerkin. Selja kantaa selässään gps-lähetintä, jolla Luonnontieteellinen keskusmuseo ja suomalaiset rengastajat seuraavat tarkasti sen liikkeitä. Näin toivotaan saatavan selkoa Keski-Aasian aroilta Suomeen asettuneiden arosuohaukkojen muuttosuunnista ja muusta käyttäytymisestä.

Kadotessaan heinäkuun lopussa Selja oli matkalla pohjoiseen Kittilän Puljun ja Pokan kylien välisellä erämaa-alueella. Siellä sen signaali heikkeni ja sitten katkesi. Muutaman viikon odotuksen jälkeen linnun rengastaja Ari-Pekka Auvinen ehti jo myöntää, että lintu on todennäköisesti kuollut.

”Maanantaina 13.8. suihkuvirtauksen suunta kääntyi pitkästä aikaa etelää kohti. Ajattelin, että myötätuuli tuo Seljan takaisin puhelinverkkoon. Ei tuonut. Kolmen, neljän viikon odotuksen jälkeen toivo alkoi hiipua”, Auvinen kertoo.

Selja näyttää kuitenkin saalistelleen kaikessa rauhassa kokonaisen kuukauden Suomi-neidon olkapään yläpuolella, Norjan Finnmarksviddanissa, jonne matkapuhelinverkko ei kanna. Mitä ilmeisimmin se lihottanut itseään muuttomatkaa varten syömällä tunturisopuleita.

Selja-haukan lento siis jatkuu. Nuoria arosuohaukkoja on nähty jo paljon muutolla Etelä-Suomessa, ja pian muuttomatkan pitäisi alkaa houkuttaa Seljaakin. Seuranta jatkuu.

arosuohaukkagps-paikannusmuuttolinnutsatelliittiseurantaseljasyysmuutto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.