Tasan kaksi viikkoa sitten kerroimme Pohjois-Pohjanmaalla pesineen arosuohaukkanaaraan, Seljan, lähteneen syysmuutolle välietapiltaan käsivarren Lapista. Vasta nyt haukasta on uutta kerrottavaa. Se teki toisen, nyt kaksi viikkoa pitkän välipysähdyksen Ruotsissa, Åren hiihtokeskuksen pohjoispuolella. Luultavasti se saalisteli vielä vähän sopuleita ja kerrytti rasvavarastojaan.

Toissapäivänä illalla Selja oli Jalkedsåajja-nimisen, 950 metriä korkean tunturin itäpuolella, keskellä suota. Talven läheneminen tuntui jo. Ilman lämpötila oli pysynyt koko päivän ajan alle kymmenessä asteessa, ja päivän mittaan tuuli oli kääntynyt Ruotsin ilmatieteenlaitoksen mittausten mukaan luoteeseen. Eilen aamuyöllä kolmen aikaan se alkoi ärsyttää Seljaa niin, että kolmen jälkeen se lähti lentämään myötätuulessa ensin kaakkoon kohti Östersundia ja Falunia, sitten suoraan etelään.

Eilen Selja saapui Vättern-järven pohjoispäähän ja jatkoi sen länsirantaa kohti etelää. Illalla yhdentoista aikaan se oli noin 70 kilometriä Jonköpingin pohjoispuolella. Selja lähenee nyt Tanskan salmia ja on voinut jo ylittääkin ne.

arosuohaukkagps-paikannusmuuttolinnutsatelliittiseurantaseljasyysmuutto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.