”Suomen niukan merikotkakannan tulevaisuus on toivoton.” Niin kertoi Suomen Luonnon vuoden 1969 viimeinen numero merikotkasta. Entäpä maakotka: ”Ne tulevat tuhoutumaan ennen kuin luonnonsuojeluvuodella alkava vuosikymmen on kulunut umpeen.” Muuttohaukan kannaksi lehti totesi ”…korkeintaan 10 paria. Tuhoutumisen syynä ovat hyönteismyrkyt ja muut myrkkysaasteet, jotka ovat saastuttaneet haukan ravinnon yli valtakunnan rajojen.”

Kului viisikymmentä vuotta. Vuoden 2019 uudessa Punaisessa kirjassa todetaan merikotkasta: elinvoimainen. Suomi on puolen tuhannen pesivän merikotkaparin maa. Eikä maakotkallekaan koittanut perikato, vaan se pesii nyt satojen parien voimin kuten muuttohaukkakin. Niiden uhanalaisluokitus on lieventynyt vaarantuneeseen.

Ruotsi oli kieltänyt DDT:n jo 27.3.1969 eli ennen Suomen Luonnon jutun ilmestymistä, ja alkoi ruokkia merikotkia myrkyttömällä ravinnolla. Pian myös suomalainen lintuharrastaja Martti Hario vei merikotkille haaskoja saaristoon. Turussa puuhaan ryhtyi oma joukkonsa. DDT kiellettiin Suomessa 1976.

Maakotkien pesistä joka toinen oli tuhottu 1960-luvulla, mutta vaino saatiin aisoihin ja pesäpuut suojeluun. Lintujen ystävät rakensivat niille uuden tulevaisuuden.

 

juhlavuosiluonnonsuojelumaakotkamerikotkatämä muuttui

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.