Ongelmana ovat pikkukärpästen joukot. Asun Kuopiossa kerrostalon ylimmässä kerroksessa, johon niitä tulee miljoonia, ikkunanväleihin ja lasitetulle parvekkeelle.

Ne ovat syysolkikärpäsiä (Thaumatomyia notata) kahukärpästen heimosta (Chloropidae). Vain viitisentoista vuotta sitten Suomesta ilmoitettiin ensimmäiset havainnot syysolkikärpäsen joukkoesiintymistä korkeissa rakennuksissa, minne kärpäset tulevat talvehtimaan (SL 10/97).

Ilmiö tunnettiin Keski-Euroopasta, mutta 1930-luvun Suomen kärpäsluettelossa nimenomaisesti sanotaan, että vaikka lajia on Pohjois-Savoon saakka, niitä ei ole meillä havaittu joukoittain. Itse törmäsin syksyllä 1996 satoihin tuhansiin kärpäsiin Lohjan vesitornin kahvilassa. Jos niitä olisi ollut sillä tavalla pitempään, se kyllä tiedettäisiin. Tuosta vuodesta lähtien ilmoituksia syysolkikärpäsen joukkioista on tullut monelta taholta, lähinnä Salpausselän eteläpuolelta ja Etelä-Hämeestä, mutta siis vuonna 2008 jo Kuopiosta.

Syksyllä 2008 näin syysolkikärpäsiä ensi kerran Tammisaaressa, ”mummonmökkini” ullakkohuoneen ikkunassa, tosin vain 20–30 yksilöä. Tuo mökki on tosiaan hiukan kummulla.

Kärpästen toukat elävät ilmeisesti ympäröivien metsien heinissä, lähinnä kaiketi metsälauhalla. Jos niin on, ravintoa kyllä riittää! Jossakin on väitetty toukkia pedoiksi, mutta en voi uskoa, että peto olisi noin runsas.

Mistä muutoksessa voisi olla kysymys? Ehkä erikoinen käyttäytyminen johtuu siitä, että aikuistalvehtijat ovat arkoja matalimmille lämpötiloille. Kun ne kuitenkin ovat aikuisia, ne pystyvät siirtymään mahdollisimman edullisille paikoille. Pyrkimällä korkealle ne välttävät matalimmat talvilämpötilat. Siitä voi vakuuttautua jokainen tarkkailemalla talvi-iltoina inversion sijoittumista pakkasen kiristyessä. Selvänä utuvyönä näkyvän lämpötilarajan alapuolella on kylmää ja yläpuolella lämpimämpää. Harjujen korkeat rakennukset jäävät tietenkin kauas lämpimämpään kerrokseen.

Olisiko syysolkikärpäsen sietoraja niin tiukka, että vasta ilmastonmuutoksen aikaansaamat leudot talvet ovat tehneet lajin joukkotalvehtimiset mahdollisiksi?

Syysolkikärpäset ovat aivan vaarattomia luonnon otuksia, joilla ei ole mitään tekemistä likaisuuden tai tautien kanssa. En missään tapauksessa lähtisi myrkyttämään kotiani niiden takia. Hiukan kärsivällisyyttä vain.

syysolkikärpäset

Hyvän mielen joululahja!

Anna lahjaksi lumoava luontokokemus ja luonnon hyvää tekevä vaikutus. Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.