Villi vyöhyke ry. ja Mieluisa-kollektiivi julkaisivat tiedotteessaan tulevaisuudenkuvan Tammerkosken kehittämisestä. Ehdotuksessa Tammerkosken voimalaitoksien padot puretaan ja virta vapautetaan jälleen ryöppyäväksi ja kuohuvaksi koskeksi.

Ehdotuksen tekijöiden mukaan Tammerkoski ei ole nykyisellään oikea koski, vaan laimea virta elottomissa altaissa. Siksi koskea pitää kehittää.

Kosken uomaan ehdotetaan rakenteellisia muutoksia kuten kivenlohkareiden lisäämistä, jotta koski kuohuisi. Koskeen ehdotetaan myös uusia kävelytasanteita vedenpinnan tasolle.

Tulevaisuudenkuvan mukaan Tammerkoskella on energiantuotannon sijaan enemmän potentiaalia virkistyskäyttöön urbaanina luontokohteena ja
matkailun vetonaulaksi. Siksi Tammerkoskea tulee kehittää uusilla ehdoilla.

Patojen purkamisen seurauksena nykyiset voimalaitosrakennukset voitaisiin ottaa uuteen käyttöön, mikä lisää ydinkeskustan vetovoimaa.

Ehdotuksen tekijät toivovat, että jatkossa selvitettäisiin yksityiskohtaisemmin, mitkä ovat kosken patojen purkamisen ja kuohujen
vapauttamisen tekniset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset edellytykset.

Tulevaisuudenkuvan osana julkaistiin kaksi havainnekuvaa, jotka ilmentävät sitä, millaiselta Tammerkosken virta voisi näyttää
vapautettuna.

Villi vyöhyke ry on Tampereella perustettu luonnonsuojeluyhdistys, jonka tavoitteena on perinteisen luonnonsuojelun edistämisen lisäksi kehittää ja edistää uudenlaisia luonnonsuojelukäytäntöjä, joissa luonnon monimuotoisuutta ja monipuolisuutta tehdään, rikastetaan ja kehitetään.

Mieluisa on kollektiivi, joka haluaa edistää kaupunkilaisten aktiivista vaikuttamista urbaanissa ympäristössä ja haluaa kehittää kaupunkia mielusaksi ja hauskaksi paikaksi asua.

tampere2

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.