Tunnista lumijäljet: Mikä pieni nisäkäs?
Pikkiriikkisiä jälkijonoja voi nähdä missä vain, sillä monet lajeista lukeutuvat Suomen runsaimpiin nisäkkäisiin. Osa elää etenkin talvisin ihmisen seuralaisena, joten kauas ei tarvitse lähteä etsimään.
Metsähiiren levinneisyys ulottuu suunnilleen Vaasan leveyksille. Rottaa tavataan jonkin verran aina Lappia myöten. Myyrä- ja päästäislajeja elää koko Suomessa.
Pienimmät parijäljet muistuttavat kovasti toisiaan. Lajin tarkkuudella tunnistaminen haastaa jo asiantuntijatkin, mutta muutamilla periaatteilla voi usein arvioida, onko pihassa hiippaillut myyrä, hiiri vai päästäinen.
Jälkijonon tuntomerkit
Rotan erottaa samaan tapaan liikkuvasta metsähiirestä parhaiten jälkien koon perusteella, mutta muihin lajeihin sekoittaminen on mahdollista. Loikka-askeleen kuvio on hyvin samankaltainen kuin vaikkapa oravalla. Oravan jälki on kuitenkin jopa kaksi kertaa rotan jäljen kokoinen ja kulku hyvin säännöllistä. Kokonsa puolesta rotan jäljen voi sekoittaa esimerkiksi vesimyyrään, joka elää vesistöjen läheisyydessä.
Metsähiiri on Suomen kookkain hiiri, mutta silti se painaa vain kymmenesosan rotan painosta. Samaten loikan pituus on rotalla selvästi pidempi.
Koko vaikuttaa eläinten liikkumiseen. Vaikka paksuneva lumipeite ei vielä haittaisi rotan menoa, metsähiiri joutuu jo askeltamaan takatassunsa tarkasti etutassujen jälkiin. Silloin jälkijono alkaa muistuttaa pienimpien jyrsijöiden tyypillistä menoa.
Rotta taas vaihtaa raviin tai käyntiin herkemmin kuin hiiri. Lumeen jää usein pitkiä hännän viisteitä, mutta eläimet voivat pitää häntäänsä kohollakin.
Pienimmät otukset joutuvat loikkimaan jo ohuessakin lumessa. Ne ponnistavat takatassuillaan etutassujen jäljistä, jolloin lumeen jää takatassujen jälkien parijono. Myyrillä on selvästi lyhyempi häntä kuin hiirillä, joten hännän jättämät jäljet ovat lyhyempiä ja satunnaisempia.
Päästäiset ja vaivaishiiri ovat Suomen pienimpiä nisäkkäitä. Pienimpien päästäisten parihyppyjälki on vain pikkusormen levyinen. Nämä hyönteissyöjät erottaa jyrsijöistä usein siitä, että ne työntävät lumeen kehollaan uran, kun ne pyrkivät kulkemaan lumen pinnan alla.
Takakäpälän koko:
- Rotta: noin 3 cm
- Metsähiiri: noin 2 cm
- Vaivaishiiri: 1 cm tai hieman yli
Vertaile jälkiä!
Lähteet mm. Marcus Wikman: Lumijälkien maasto-opas sekä luontoportti.com.