Talvi tekee monet piilottelevat eläimet näkyviksi. Lumi paljastaa eläinten liikkeet jopa päivien takaa ja herättää uteliaisuuden. Mikä otus tästä meni?

Eläinten lumeen jättämien jälkien tunnistaminen on usein vaikeaa. Ohutkin lumikerros tai suojasää muuttavat jälkien ulkonäköä nopeasti. Eläimet liikkuvat syvässä lumessa eri tavalla kuin kantavalla alustalla, ja jälkijono muuttuu myös nopeuden muuttuessa. Usein eläimet valitsevat taloudellisimmat askellajit, mutta esimerkiksi paetessa tasainen jälkijono vaihtuu pitkiksi loikiksi.

Kokoamme kuvia lumijäljistä niiden tunnistamista helpottavaksi kuvapankiksi. Osallistu ja lähetä ottamasi kuva meille! Asiantuntija käy kuvat läpi ennen kuvapankin julkaisua, joten voit lähettää kuvan jäljistä, vaikket tietäisi, minkä eläimen ne ovat.

 

Ohjeet:

 • Lähetä kuva tassunjäljestä ja jälkijonosta.
 • Jäljen koon tulee käydä ilmi kuvasta.
 • Mittatikkuna voi käyttää esimerkiksi tulitikkurasiaa tai muuta vastaavaa esinettä.

Tunnista lumijäljet: Susi, koira vai ilves?

Lähetä lumijälkikuvasi

 • Lähetä mieluiten kuva sekä yksittäisestä jäljestä että jälkijonosta. Varmistathan, että jäljen koko käy kuvista ilmi! Voit lähettää maksimissaan kolme kuvaa.
  Sallitut tiedostomuodot: jpg, jpeg, png, gif.
 • Sallitut tiedostomuodot: jpg, jpeg, png, gif.
 • Sallitut tiedostomuodot: jpg, jpeg, png, gif.
 • Halutessasi voit kertoa lisätietoa jäljistä ja esimerkiksi oman tietosi tai veikkauksesi siitä, mikä eläin jäljet on jättänyt.
  Olen kuvien tekijänoikeuksien haltija. Lähettämällä havainnon hyväksyn, että jättämiäni tietoja voidaan käyttää Suomen Luonnon lumijälkien kuvapankissa lehden verkkosivuilla. Kuvaajan nimi mainitaan aina kuvan yhteydessä.
  Lähettämääni kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon julkaisuissa ja materiaaleissa, kuten artikkelien kuvituksina, verkkopalveluissa ja Suomen Luonnon markkinointiin.
jäljetkuvapankkilumijäljet

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.