Suurikokoiset tassunjäljet löytyvät oudosta paikasta, pihapiirin liepeiltä tai syrjäiseltä metsätieltä. Onko tästä mennyt koira, vai sittenkin susi? Tai vielä joku muu?

Kysymys on yleinen, mutta usein varmaa vastausta ei voi antaa. Etenkin ison koiran ja suden jäljet ovat lähisukulaisuuden vuoksi hyvin yhdennäköiset. Myös ilveksen jäljet ovat lähes samaa kokoluokkaa ja voivat siksi mennä edellisten kanssa sekaisin. Jälkien ulkomuoto voi vaihdella muun muassa lumen syvyyden ja etenemisvauhdin mukaan.

Pienellä vaivannäöllä jäljen jättäjä voi kuitenkin selvitä, elleivät lumisade tai suojasää ole ehtineet sotkea tärkeitä tuntomerkkejä. Tunnistamiseen harvoin riittää yksi tassunjälki, joten tarkastele jälkien muodostamaa jonoa ja seuraa niiden kulkua vähän pidemmälle. Miten eläin on liikkunut? Näkyykö lähistöllä ihmisen jälkiä?

Lähetä kuvasi lumijäljistä »

Jälkijonon tuntomerkit

Suden tavallisin kulkutapa on ravi, ilveksen taas käynti. Syvässä lumessa susi ja ilves astuvat takajaloillaan tarkasti etujalkojensa jälkiin. Sudet voivat jopa seurata laumatoverinsa jälkiä pitkin. Kantavalla alustalla takajalka astuu etujalan ohi ja molemmat jättävät oman jälkensä.

Suden raviaskeleen pituus vaihtelee metristä jopa kahteen, mutta ilveksen askelpituus on pisimmilläänkin vain puolitoista metriä.

Koiran jäljet erottaa useimmiten poukkoilevamman etenemisen perusteella, sillä sen ei juuri tarvitse säästellä energiaa. Toisaalta määrätietoisesti etenevä metsästyskoira voi joskus jättää suden tapaiset jäljet.

Näin opit tuntemaan lumijäljet

Tassunjäljen tuntomerkit

Suden tassunjälki on 9–11 senttiä pitkä ja sen etutassu on hieman takatassua suurempi. Myös suuren koiran tassu voi olla yli kymmensenttinen. Koiran jälki on kuitenkin usein pyöreämpi ja sen polkuanturat ovat tiiviimmin lähellä toisiaan. Sudella anturoiden väliin jää erityisesti upottavassa lumessa isompi aukko. Pomminvarmoja nämä tuntomerkit eivät kuitenkaan ole.

Jos tassun jälki on piirtynyt selvästi, ilves on melko helppo erottaa koiraeläimistä. Sen polkuanturat ovat pienemmät ja pyöreämmät, eikä se työnnä kynsiään ulos kuin syvässä hangessa kahlatessaan. Ilveksen tassu on 7–9 senttiä pitkä, ja niilläkin etutassu on isompi. Joskus tassujen paksu karva saa jäljet näyttämään tätä suuremmilta.

Vertaile jälkiä!

Lähteet mm. Marcus Wikman: Lumijälkien maasto-opas sekä suurpedot.fi.

ilvesjäljetkoiralumijäljetsusi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.