Sitä on taas virrannut – vettä. Kaikkialla. Lumen sulamisvedet ovat valuneet pieninä noroina ojiin ja purouomiin ja päätyneet kauaskin syntypaikastaan. Mukana on kulkeutunut kaikki se, mitä ihminen on toimillaan maastoon syytänyt. Taajamissa siellä ovat virranneet surullisena cocktailina tiesuola, asfaltti- ja rengaspöly, raskasmetallit, erilaiset liuottimet ja pesuaineet, kasvi-, home-, jyrsijä- ja hyönteismyrkyt, pihalle jääneistä maalaustarvikkeista liukenevat maalijätteet, lannoitteet ja roskat.

Sääliksi käy niitä sepelkyyhkyjä, peippoja, punarintoja, siilejä, rusakoita ja perhosia jotka hakeutuvat kemikaalien pilaamien norojen ja purojen äärelle juomaan.

Kaikkein pienimpien uomien tilaa ei seuraa oikein kukaan. Syken:n seurannassa on sen ylläpitämä uomaverkosto, joka käsittää toistaiseksi vain purot joiden valuma-alue on yli 10 km2. Se toki tiedetään, että taajamissa tai maatalous­alueilla enää aniharva puro on luonnontilainen. Kaupunki­puro voi silti olla luontoarvoiltaan hyvinkin merkittävä, ja tarjota suojaa, ravintoa ja vettä yllättävän monipuoliselle ja laajalta alueelta veden äärelle hakeutuvalle eliöstölle.

Voimme kaikki vaikuttaa pienvesien tilaan. Mieti siis kahdesti, ennenkuin turvaudut puutarhassasi myrkkyihin tai muihin kemikaaleihin. Kukaan ei luultavasti tule laittamaan sinua vastuuseen siitä mitä aineita puutarhaasi tai viljelmillesi kylvät, mutta voit itse päättää olla vastuullinen. Kuten vaikkapa hyttyskarkottimista opittiin, se että jonkin aineen käyttö on laillista ei tarkoita, että käyttö olisi fiksua.

Näe vaivaa etsiäksesi vaihtoehtoja. Maaperän hoidossa, tuhohyönteisten ja rikkakasvien torjunnassa luonnonmukainen, pitkäjänteinen ja sitkeä työ johtaa parhaaseen ja kestävimpään tulokseen.

maaperäpienvedetpurotvesi

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.