Löysimme viime kesänä runsaasti valkoisia mustikoita, jotka olivat jopa makeampia kuin siniset. Ne muodostivat omia kasvustojaan kuten mustat ja sinisetkin mustikat. Kuinka yleisiä valkoiset mustikat ovat? Onko muista marjoista vastaavia värimuotoja?

Valkoiset mustikat ovat harvinaisia, mutta kyllä niitä on löydetty sieltä täältä eri puolilta maata, keskimäärin ehkä yksi laikku muutamaa sataa neliökilometriä kohti.

Mustikan voimakkaan sinipunainen väri johtuu antosyaanista, samoin kuin useimpien muidenkin punaisten tai sinipunaisten kukkien ja marjojen väri. Jos kasvin perimässä on virhe, joka estää antosyaanin valmistamisen, kukat ja marjat jäävät valkoisiksi, ja lehtienkin väri on heleämpi kuin naapureilla. Valkomarjaisen mustikan kukat ovat siis valkoiset tai vihertävät, eikä sen varvusto hehku punaisena ruskassakaan.

Valkoisia marjoja ja kukkia on todennäköisesti kaikilla kasveilla, joilla väriaineina ovat antosyaanit. Antosyaanittomalla vatulla marjat ovat muista väriaineista johtuen kellertäviä ja mustaherukalla vihreitä.

Valkoisen mustikan kasvaminen selvänä laikkuna paljastaa mustikan vahvimman puolustuksen: suurin osa kasvista piileksii maan alla ja levittäytyy rönsymäisten maavarsien avulla vuosi vuodelta laveammalle. Mustikka voi elää vuosisatoja, mutta pystyt ilmaversot, varvut, ovat lyhytikäisiä. Siksi mustikka toipuu nopeasti, vaikka kulo, pakkanen tai eläimet tuhoaisivat koko varvuston. Koko valkomarjainen laikku on siis samaa yksilöä eli klooni.

mustikka

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €