Huomasin sinipunakukkaisten joukossa valkokukkaisia huopaohdakkeita. Ne myös tuoksuivat erilaiselta. Onko väreiltään poikkeavia muotoja kaikilla kasveilla ja kuinka yleisiä ne ovat?

Melkein kaikista sini-, sinipuna- ja punakukkaisista kasveista tunnetaan valkokukkaisia muotoja. Myös värin tummuusaste (voimakkuus) voi vaihdella; esimerkiksi metsäkurjenpolvella kukkien värin suuri vaihtelu on hyvin yleistä. Sen sijaan keltakukkaisten kasvien valkokukkaiset muodot ovat ylen harvinaisia. Itse en ole koskaan nähnyt valkoista niittyleinikkiä tai voikukkaa. Valkokukkaisilla kasveilla on aika usein kukissa häivähdys sinipunaista.

Eron taustana ovat erilaiset väriaineet ja niiden merkitys kasvin muussa elämässä.

Sinisten ja punaisten kukkien väri johtuu useimmiten antosyaaneista. Ne antavat värin myös hedelmille ja marjoille. Niitä kasvi tuottaakin yleensä vain kukkien ja hedelmien väriaineiksi, eikä niillä ole elintärkeätä roolia kasvin kasvussa ja yhteyttämisessä. Siksi häiriö antosyaanien tuotannossa jättää kukat ja hedelmät valjuiksi, mutta se ei haittaa kasvin muuta elämää.

Keltaisissa kukissa väriaineena on tavallisesti jokin karotenoidi. Karotenoideja on myös lehdissä, missä ne osallistuvat yhteyttämiseen ja muihin keskeisiin elintoimintoihin. Ne ovat siis välttämättömiä kasvin elämälle. Jos kasvi menettää kykynsä karotenoidien valmistamiseen, se ei ole elinkelpoinen. Siksi keltakukkaisten kasvien valkokukkaiset muodot ovat harvinaisia. Niiden täytyy olla sellaisia, joissa lehtien karotenoidituotanto on normaali, mutta kukkiin niitä ei synny.

Valkeitten kukkien väri muodostuu tavallisesti erilaisten solupintojen heijastuksista eikä valkoisesta väriaineesta. Jos kasvi valmistaa vähänkin jotakin väriainetta terälehtiin, ne sävyttyvät selvästi. Valkovuokon kukissa on usein häivähdys sinipunaista, ja sinipunaiset suonet kuuluvat olennaisena metsävirnan ja käenkaalin kukkiin. Joskus sinipuna värjää terälehdetkin.

Hauska havainto on kalpeitten huopaohdakkeen kukkien poikkeava tuoksu. Väriaineiden valmistusketjuun voi tulla ”vikoja” monessa eri kohdassa, ja jotkut niistä voivat heijastua myös tuoksuaineiden valmistukseen.

 

 

 

 

kasvien väriaineetohdake

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.