Näin ahdinparran, josta osa oli valkoista. Miksi?

Selitys on yksinkertainen: valkoinen ahdinparta on kuollutta levää. Ilma täyttää levän solut ja siksi se heijastaa valoa niin voimakkaasti, että se näyttää valkoiselta. Myös ahdinparran pinnalla kasvaneet piilevät muuttuvat kuoltuaan valkoisiksi. Veden alla kuollut kasvusto on väriltään harmaata tai ruskehtavaa.

Merenpinnan korkeuden vaihdellessa rantavyöhykkeen levät joutuvat ajoittain kuiville. Kostealla ja viileällä säällä levämatto kestää useiden päivienkin kuivilla olon, samoin tuulisella säällä, jolloin aaltojen pärskeet pitävät kasvuston kosteana. Tyyni sää, helle ja auringonpaiste ovat kohtalokkaita veden pinnan yläpuolella oleville ahdinparroille.

Kasvuston sisäosissa kuitenkin osa soluista säilyy hengissä, ja kun vesi taas nousee, niistä alkaa uusi kasvu. Hyvissä oloissa ahdinparta kasvaa nopeasti ja vihreä kasvusto peittää alleen kuolleet valkoiset osat. Samoilla rantakivillä levämaton väri voi vaihdella vihreästä valkoiseen ja takaisin useita kertoja kesän mittaan.

ahdinpartalevä

Tilaa Suomen Luonto!

Puhtaan luonnon merkitys hyvinvoinnin edistäjänä on entisestään korostunut koronavirusepidemian hankaloittamassa arjessa.
Tilaamalla Suomen Luonnon tuet Luonnonsuojeluliiton työtä suomalaisen luonnon hyväksi.
Tilaa nyt kotiin kannettuna tai diginä!